Američki naučnici o zemljotresima na Balkanu: Veoma neobična aktivnost tla, sve je moglo biti mnogo gore

Foto/Printscreen/You Tube
369

Dvojica američih naučnika, Ros Stein i Volkan Sveligen, objavili su analizu serije zemljotresa koji od utorka ujutru potresaju Albaniju u kojoj ističu da je sve moglo biti mnogo gore.

Uz podsećanje na žrtve i povređene u mnoštvu zemljotresa koji su tokom jučerašnjeg dana potresalli Albaniju, od kojih je najjači udar bio 6,4 stepena, oni tvrde da je sve moglo biti mnogo gore imajući u vidu da je zemljotres u Skoplju iz 1963. bio malo slabiji, ali je imao dramatično veće posledice.

Skopski zemljotres od jula 1963. bio je jačine 6,1 stepeni, ali je za posledicu imao 1.070 mrtvih, između tri i četiri hiljade povređenih i više od 200.000 onih koji su ostali bez krova nad glavom, dok je sam grad bio gotovo 80 odsto uništen.

Dvojica američkih naučnika, u analizi objavljenoj na portalu Temblor, kažu i da je veoma neobična aktivnost tla nakon najjačeg udara koji je juče pogodio delove Albanije.

U Albaniji je tokom jučerašnjeg i današnjeg dana zabeleženo više od 520 manjih potresa, a najjači su bili nešto iznad pet stepena.

Naučici Svein i Steligen su povezali jučerašnji zemljotres u Albaniji sa potresima koji su nakon samo šest sati registrovani u više gradova Bosne i Hercegovine, od kojih je najjači udar bio magnitude 5,4.

Oni, naime, ne isključuju mogućost da je reč o slučajosti, ali ako se, kako kažu, te aktivnosti tla povežu, to bi moglo biti podstaknuto seizmičkim talasima zemljotresa u Albaniji, ali bi se, prema njihovom tumačenju, oni raširili za samo nekoliko minuta.

Prema njihovom tumačenju, zemljotres koji je pogodio Albaniju posledica je tektonskog pritiska Zemjine kore, koji se protezao od južne Hrvatske do Grčke.

Ova kompresija Zemljine kore, kako su istakli, očita je u kontrakcijama koje su se dogodile na površini Zemlje i vidljiva je u skupljanju koje se dogodilo na Zemljinoj površini, što je pokazalo GPS merenje u poređenju sa ranijim potresima u regionu.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More