Francuska se priprema za subotnji protest „žutih prsluka“

FOTO: Tanjug/AP Photo/Claude Paris
376

PARIZ – Francuski premijer Eduar Filip rekao je danas da će 89.000 pripadnika snaga bezbednosti biti raspoređeno širom zemlje u subotu, za kada su najavljeni novi protesti „žutih prsluka“.

Prema njegovim rečima, od 89.000 pripadnika bezbednosnih snaga, 8.000 biće raspoređeno u Parizu, kao i oklopna vozila, javlja Rojters.

„Suočavamo se sa ljudima koji nisu tu da bi protestovali, već da bi razbijali i želimo da se opskrbimo sredstvima koja će ih sprečiti da se razulare“, rekao je Filip gostujući na televiziji TF1.

Prema njegovim rečima, biće upotrebljeno 10-ak oklopnih vozila koja pripadaju žandarmeriji, što će biti prvi put otkako su 2005. neredi izbili u pariskim predgrađima.

Premijer je ranije danas izjavio da je otvoren za nove mere u korist radnika s najnižim zaradama, a to je poručio u trenutku kada se vlada priprema za suočavanje s još jednom rundom protesta „žutih prsluka“.

U obraćanju poslanicima, Filip je naglasio da su snage reda tokom protesta prošle subote „branile Republiku“ i da su „oličenje Republike“, a da su bile žrtve „neverovatno razularenog nasilja čiji je cilj bio napasti, povrediti, pa čak i ubiti“, preneli su francuski mediji.

Ujedno je tada najavio da će „izuzetno obimne snage“, kao pojačanje za već raspoređenih 65.000 pripadnika bezbednosnih snaga, biti 8. decembra raspoređeno širom zemlje.

 

Izvor Infobrif
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More