Kanada: Ovaj grad prvi uvodi zabranu plastičnih slamčica i kesa

104

Grad Vankuver odlučio je da zabrani upotrebu plastičnih slamčica i kesa od aprila naredne godine, čime će postati prvi kanadski grad koji je uveo takvu zabranu.

Ta odluka ima za cilj da smanji upotrebu plastičnih kesa i drugih plastičnih proizvoda, kao deo namere brojnih zemalja da smanje zagađenje, preneo je sinoć Rojters.

Kanadski premijer Džastin Trudo u junu je objavio da namerava da zabrani upotrebu plastičnih predmeta, poput slamčica, kesa i pribora za jelo do početka 2021. godine.

U odluci gradskog veća navodi se da plastične slamčice i kese čine po tri odsto godišnjeg otpada na plažama, kao i da skoro 90 odsto plastičnih proizvoda u Kanadi završi u deponijama ili živornoj sredini.

Kako se navodi, upotreba plastičnih slamčica biće zabranjena od 22. aprila 2020. godine, a plastičnih kesa, uključujući i one napravljene od biorazgradivih materijala od 1. januara 2021. godine.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More