Raspisan program za saradnju srpske nauke sa dijasporom, budžet 800.000 evra

Pixabay rawpixel
216

Fond za nauku raspisao je danas dva programa za istraživačke projekte u Srbiji – Program za razvoj projekata u oblasti veštačke inteligencije i Program saradnje srpske nauke sa dijasporom.

Budžet za Program veštačke inteligencije je 2,4 miliona evra, svaki projekat maksimalno može da dobije po 200.000 evra.

Zatvaranje poziva je 31. januara.

Budžet za program saradnje sa dijasporom je 800.000 evra, a program će se realizovati u formi vaučera u vrednosti do 10.000 evra.

Direktorka Fonda za nauku Milica Ðurić Ljubičić kaže da evaluaciju projekata koji će dobiti sredstva rade 623 međunarodna eksperta.

Ona je naglasila da će program za saradnju sa dijasporom biti otvoren dok se sredstva ne potroše.

Premijeka Srbije Ana Brnabić naglasila je da su pozivi koje je raspisao Fond za nauku strateški važni za Srbiju.

Ona je podsetila da je za prvi poziv koji je raspisao Fond za nauku 1. juna, prijavljeno 585 projekata, što je, kaže, potvrda da mladi istraživači i dalje veruju u svoju zemlju.

“Mi smo za prvi poziv izdvojili šest miliona evra. Obratilo nam se 2.700 mladih istraživača sa 585 projekata, te smo odlučili da budžet povećamo za još tri miliona evra. Tako da je investicija u tom pozivu bila devet miliona evra”, rekla je premijerka.

Ona je navela da je važno što se raspisuje poziv za saradnju sa dijasporom kako bi se na konkretan način pravile bliske veze i sarađivalo sa dijasporom.

“Možda će se neki od njih vratiti u Srbiju. Čak i ako se ne vrate u Srbiju, taj ogroman resurs naše dijaspore konačno ćemo staviti u funkciju rasta i razvoja naše zemlje”, navela je Brnabić.

Govoreći o značaju poziva za projekte razvoja veštačke inteligencije, ona je navela da je Srbija među 20 zemalja u svetu koji su prepoznali da će to odrediti brzinu razvoja i konkurentnost jedne zemlje u budućnosti.

“Kao odgovorna vlada ostavljamo nekoj sledećoj vladi strateški put, kako da se nastavi rast i razvoj zemlje. Ako mene pitate za neku buduću vladu tri su strateška pravca na kojima bi trebalo da se zasniva njihov rad – Strategija industrijskog razvoja, koja je završena i ide u javnu raspravu 5. decembra, Strategija pametne specijalizacije, Strategija razvoja veštačke inteligenčije”, pojasnila je premijerka.

Podseća da je Fond za nauku osnovan ove godine u martu u da je njegov ovogodišnji budžet 500 miliona dinara, a da je za narednu godinu planirano duplo više novca.

“Nismo zadovoljni sa tim, hteli smo mnogo više. Nismo priveli kraju dogovore sa Evropskom komisijom i Svetskom bankom, ali očekujemo da će u budućnosti godišnji budžet Fonda za nauku biti 40 miliona evra”, naglasila je ona.

Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je da Fond za nauku radi kao nezavisno telo.

On je podsetio da je usvojen i Zakon o nauci kojim su istraživačima obezbeđena sigurnija primanja.

Vučić otvorio kinesku fabriku u Kragujevcu: “Ne idite u inostranstvo, neće sunce tuđeg neba lepše sijati”

Dodaje da je za nauku vema važna saradnja sa privredom, kao i da je naučni podmladak veliko blago za našu zemlju.

Vučić: Medicinske sestre se iz inostranstva vratile u Klinički centar Srbije

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More