Putovanje Titovim “Plavim vozom”: Prvi put u istoriji građani dobili priliku da putuju legendarnim vozom (FOTO+VIDEO)

Foto/Tanjug
260

Za tri sata povremeno brzinom i do 100 kilometara na sat legendarni Titov Plavi voz po prvi put u šezdesetogodišnjoj istoriji dovezao je putnike radoznalce koji su sami kupili karte do Užica.

Putovanje do nekadašnje Užičke republike, prve oslobođene teritorije Evrope u Drugom svetskom ratu počelo je sa stanice Topčider u Beogradu, tačno u podne, a na dan nekadašnje Jugoslavije čiji je Tito bio stvaralac i doživotni predsednik.

Foto/Printscreen/You Tube

Ovo je prvi put u istoriji, od 1959. godine kad je pušten u saobraćaj da su građani mogli da kupe karte i provozaju se Plavim vozom, kaže direktorka marketinga Srbijavoza Dragana Stanković i naglašava da je ideja da se ovaj eksluzivni voz otvori za javnost.

Titov salon, De Golov salon, vagon restoran i svečani salon osnovni su sastav kompozije Plavog voza a sve u njemu je luksuzno, i pre svega autentično, kao kada je prvi put krenuo.

Foto/Printscreen/You Tube

Želja i cilj Srbijavoza je da predstavi ovaj nekada tajni voz, da ga svi građani upoznaju i da mogu njime da se provozaju, kaže ona i dodaje da su u vozu danas bili i Slovenci, i Hrvati kao i Japanci i Kinezi.

U omanjem Titovom radnom prostoru između gluve i spavaće sobe, dok tompus nemarno stoji odložen u pepeljari sa državnim grbom nalazimo mladog Japance Eiki Sekine, poreklom iz okoline Tokija, a trenutno na postdiplomskim studijama u Velikoj Britaniji gde studira viruse.

Iza leđa u plakaru je sef, a na polici pored Lenjina, Krleže, Malroa još poneka knjiga.

“Zaljubljenik sam u vozove i njima putujem svuda po svetu i baš sam želeo da dođem i posetim ovaj voz koji je vrlo luksuzan i napravljen sa stilom, želeo sam nešto da naučim o Jugoslaviji, dobro je iskustvo”, kaže mladi Japanac.

U Velikoj Britaniji je u muzeju voz kralja i kraljice i interesantno je kad uporedim vozove koji su imali sličnu funkciju a različitih su stilova, kaže on.

Inače o Titu u čijoj radnoj sobi razgovaramo kaže ne zna mnogo osim da je bio predsednik Jugoslavije, a na putovanje je krenuo kako se i dešava u 21. veku kada je video tviter i poslao imejl.

Hajle Salasije, Brežnjev, grčki kralj Pavle, iranski Šah Reza Pahlavi, Nehru, Naser… samo su neki od putnika koji su službeno u predsedničkom društvu putovali Plavim vozom koji je za Titova života prešao 600.000 kilometara, svedoče fotografije.

Penzionerka iz Batajnice Milica Pavlović kaže da nije ni sanjala da će se ikada voziti Titovim Plavim vozom.

“Luksuz nije preteran obzirom da je bio predsednik takve prestižne zemlje, očekivala sam nešto mnogo luksuznije, kao zlato kod Hajla Selasija, a ovo je vrlo jednostavno i skromno, nije nešto zbog čega bih rekla da je baš uživao u luksuzu”, kaže ona.

Smatra da intarzije, umetničke slike od drveta, daju poseban šarm, kao i slike koje ukazuju da su u enterijeru voza bila vredna umetnička dela.

“I lične prostorije Jovanke Broz deluju skromno, ipak sam se fotografisala u ogledalu, i poslala prijateljici sa rečenicom da sam u Jovankinom budoaru, a ona mi je poručila da legnem i da se odmorim”, priča Milica i kroz smeh dodaje da će to drugi put.

Nije propustila da se slika sa Titovim tompusom i u knjigu utisaka upiše da je najveći utisak što uopšte putuje njegovim vozom.

Na putu za Užice naglas se seća i oca koji je u vreme Užičke republike 1941. godine bio mladi kalfa, da bi se zatim priključio partizanskom pokretu, prošao ratni put sve do granice sa Austrijom, a iz rata izašao kao politički komesar Titove vojske.

Foto/Printscreen/You Tube

Voz je bio najomiljenije prevoz Tita, a motivi umetnički dela svedoče da je dosta cenio i morsku obalu pa je Plavim vozom, malom kućom na šinama, često kretao put Briona.

Naša želja da ga građani vide, a onda da mogu da ga iznajme kako za individualne, tako i za korporativne proslave, da upoznaju ovaj voz, ali i lepote Srbije, na lep i eksluzivan načina, sa ovim jedinstvenim blagom koje poseduje Srbija, kaže Dragana Stanković iz Srbijavoza.

Ako je Tito kao predsednik nekadašnje SFRJ svi zaposleni u železničkom transportu i resornom ministarstvu, na čelu sa ministarkom imamo cilj i trudimo se da vratimo sjaj železnici i da voz u Srbiji postane najomiljenije prevozno sredstvo, kaže ona.

Na put Plavim vozom u postojbinu, ka Užicu i Arilju odakle je rodom, sa suprugom je krenuo i 81 godišnji penzioner Mirčeta Luković savremenik i Titove Jugoslavije ali kao beba i Užičke republike.

Kaže da je dao zajam kad se pravila pruga Beograd – Bar i to poklonio, kao da je zna da će doći u priliku da se vozi Plavim vozom što mu je oduvek bila želja.

“Za mene je ovo prva liga, zadovoljan sam i vožnjom i ambijentom, a posebno ljubaznošću osoblja”, kaže Mirčeta.

“Što se tiče Tita, da vam iskreno kažem, dok je vladao, kako je on stvarao, ne znam, ali je unosio u zemlju, i gradio celu Jugoslaviju, ne samo Srbiju, a posle što je došlo njih osam pametnjakovića i onda su nam rasturili Jugoslaviju…”, smatra on.

Šeretski, smeje mu se brk, sedeći u spavaćoj sobi bračnog para Broz. Dodaje da mu je nekada žao Jugoslavije, a odmah zatim i da je Srbin, i da ima dve države – Srbiju i Užičku republiku.

Pored državnih grbova koji ne krase samo vagone spolja nego i stolice po salonima, pepeljare kristalne i one druge po hodnicima, među brojnim autentičnim stvarima tu su i televizor, radio aparati, lampe, kinoprojektor sakriven u zidu iza slike za momente opuštanja čuvenog filmoljupca i njegovih gostiju.

U salonu za sastanke dve nešto veće stolice, naspramno postavljene, kažu u zavisnosti od smera kojim se kreće voz Tito je birao na koju će sesti, jer i kad su najvažnije teme u pitanju nije svejedno kakvi pejzaži promiču.

Plavi voz ima i čitav zid u intarzijama horoskopa, pa pitamo da li Tito kada je donosio odluke konsultovao horoskop.

“To ne bih mogla da potvrdim, ali zna se da je njegov rođendan bio 6. maj, a da je za rođendan izabrao 25. maj. Po pravom rođendanu bio je bik u horoskopu, po ovom drugom postao je blizanac, verovatno je gledao u numerologiju i astrologiju čim ima horoskopske znake u delu Plavog voza”, kaže Stanković.

Na Titov radnom stolu i knjiga utisaka koja se vodi od 2005. godine, a u njoj zapisi na više jezika i potpis jedne pionirke iz sedamdesetih godina prošlog veka uz neizbežan zaključak da se tada živelo nekako bolje i bezbrižnije.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More