Nemačka dozvolila prodaju i čuvanje kriptovaluta u bankama

172

U Nemačkoj 1. januara na snagu stupa novi zakon koji će bankama u toj zemlji omogućiti prodaju i čuvanje kriptovaluta kao što je bitkoin, što se ocenjuje kao značajna odluka na području regulacije kriptovalute, koja će verovatno imati dalekosežni međunarodni uticaj.

Prema novom zakonu, kriptovalute će moći da se kupuju ili čuvaju u nemačkim banke koje odluče proširiti svoju ponudu usluga, a dosadašnji ponuđači prodaje i čuvanja kao što su kriptomjnjačnice, koje već danas posluju na nemačkom tržištu, moraće da podnesu zahtev za licencu od regulatora Bafina pre kraja 2019. godine.

Nemački finansijski stručnjaci veruju da bi nakon usvajanja novog zakona njihova zemlja trebalo da postane utočište za ulagače u kriptovalute, a podržava ga i BdB, udruženje njemačkih banaka.

Ovaj zakon predstavlja prekretnicu na području kriptovaluta i za druge zemlje jer je jedno jesan od prvih, ako ne i prvo takve vrste na svetu, prenosi SeeBiz.

Moguće je da će primjer Nemačke slediti i druge evropske zemlje, s obzirom na to da se ta zemlja pri pisanju novog zakona oslanjala na “rupu” u četvrtoj direktive EU, koja trenutno zabranjuje bankama direkno poslovanje u kriptovalutama, ali ne i prodaju ili čuvanje kriptovalute kako bi sprečila upotrebu finansijskog sistema za pranje novca ili finansiranje terorizma.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More