Koje poslove Srbi najčešće rade u Nemačkoj i koliko su plaćeni, a evo šta im u početku jako znači

597

Kvalifikovani, vredni radnici, dobro potkovani znanjem i iskustvom, osobine su po kojima Srbe prepoznaju u svim krajevima sveta. Stoga i ne čudi što nemačke agencije za zapošljavanje baš u našoj zemlji traže radnike iz sve više oblasti, za razliku od ranijih godina kada su uglavnom bile usmerene na medicinsko osoblje, piše Blic.

Istraživali smo koje poslove najčešće Srbi rade u Nemačkoj, kao i pod kakvim uslovima i koliko su za to plaćeni.

S obzirom na procene da je iz Srbije u Nemačku od 2000. godine otišlo više od 200.000 građana, jasno je zašto se i na domaćim onlajn platformama za zapošljavanje nalazi sve više oglasa za posao u najjačoj evropskoj ekonomiji. Neki od najčešćih su za vozače, električare, varioce, medicinsko osoblje, keramičare, ali sve je više oglasa i iz oblasti matematike i informacionih tehnologija.

Nude se različiti uslovi, a plate su od 1.400 evra, koliko iznosi minimalac u Nemačkoj, do oko 4.000 evra, koliko zarađuju profesionalni vozači. Mnogi poslodavci obezbeđuju i smeštaj ali i zbrinjavaju porodicu radnika, barem u početnom periodu rada.

Srbi u Nemačkoj uglavnom rade u manjim firmama u oblasti ugostiteljstva i proizvodnji, ali i u zdravstvu, metalnoj industriji, građevinarstvu, uslugama čišćenja… Ono što radnicima, barem u početku mnogo znači, jeste što za većinu ovih poslova ne treba dobro znanje jezika, iako je poželjno. Dosta njih ode pa jezik uči tek kada počnu da žive u toj zemlji.

Naravno, što imaju veću kvalifikaciju i bolje znanje jezika, to im je lakše da dođu do boljeg posla. Ipak, većina pretežno radi manje plaćene poslove za koje se traži srednje obrazovanje i površno znanje jezika. Tako je svaki treći zaposlen u proizvodnji, poljoprivredi i građevini, svaki četvrti u hotelijerstvu, svaki peti u metalnoj industriji.

Profesionalni vozači zarađuju najviše – do 4.000 evra. Radnici na obezbeđenju mogu da zarade 1.800 evra mesečno, koliko otprilike i mašinovođe, dok se recimo održavanje kuća plaća 30 evra po satu. Medicinske sestre 2.300 evra mesečno, a negovateljice oko 1.800 evra, frizeri od 1.500 do 2.000 evra, zidari 8-9 evra po satu, tesari 15 evra po satu.

Kako kažu Srbi koji rade u Nemačkoj, nije samo plata ono što im godi. Poštovanje osmočasovnog radnog vremena nije izuzetak, čak naprotiv, svaki sat prekovremenog rada je veoma dobro plaćen. Na mnogo poslova radnici se mogu odlučiti i da li će te sate da “ostave” za odmor. Kući kako ističu idu bez stresa, a znaju da će imati novca i za letovanje i zimovanje, bez planiranja godinu dana unapred.

“Zna se da ćeš dobiti platu na vreme i da ćeš imati dovoljno novca da pokriješ sve troškove bez ustezanja i kalkulisanja čega treba da se odrekneš”, rekao je Mario koji se iz Beograda sa porodicom uputio put Nirnberga pre četiri godine, a danas radi na poslovima obezbeđenja u jednoj nemačkoj privatnoj firmi.

Stanarina najveći trošak

Najveći deo plata odlazi na iznajmljivanje stana, jer to mesečno košta od 500 do 1.300 evra, odnosno i više od 1.500 evra ukoliko odluče da zakupe kuću.

Šta Srbima smeta u Nemačkoj

Čak i ako na posao moraju da putuju kilometrima, najčešće naši ljudi zakupljuju stanove na periferiji, jer su cene zakupa u centralnom delu grada i duplo veće. U blizini Nirnberga prazan stan od 75 kvadrata, bez režija, košta 500 evra, dok trosoban namešten stan u industrijskoj oblasti Hesen kod Frankfurta staje 1.300 evra.

Od marta 2020. promene u vezi sa zapošljavanjem

Stanovnici Srbije će od marta 2020. moći da dođu do posla u Nemačkoj pod istim uslovima kao i njeni građani, za ona zanimanja koja su označena deficitarnim. Novi Zakon o useljavanju stručne radne snage u Nemačkoj, koji će tada početi da se primenjuje, olakšaće građanima koji dolaze iz zemalja koje nisu članice Evropske unije da se zaposle u toj zemlji.

Olakšice u zapošljavanju građana Zapadnog Balkana: “Nemačka će biti na dobitku, dobija kvalifikovan, visokostručni kadar”

Novi zakon će doneti olakšice u pogledu zapošljavanja građana Zapadnog Balkana, ali s druge strane, i ograničenja za pojedine generacije koji žele da žive i rade u najjačoj evropskoj ekonomiji.

Mirjana je medicinska sestra u Beču, a evo zašto je otišla iz Srbije: Nema kašnjenja plata, ovde se osećam sigurno

Izvor Blic
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More