Prijateljstvo ruši granice: Srpsko kulturno društvo Maribor organizovalo Festival mladih

Youtube printscreen Srpsko kulturno društvo Maribor
184

U organizaciji Srpskog kulturnog društva Maribor, u tom gradu je sinoć održan 5. tradicionalni međunarodni Festival mladih u organizaciji.

Na Festivalu je učestvovalo devet srpskih folklornih grupa iz Republike Srpske, Hrvatske i Slovenije.

Festivalu su prisustvovali predstavnici organizacija i srpskih društava iz Republike Srpske, Austrije Hrvatske, Mađarske i Slovenije.

Ovaj dečiji festival osmišljen je kao međusobno povezivanje dece iz različitih geografskih i kulturoloških područja, protkan sjajnom niti prijateljstva koja ruši sve granice pred sobom.

Festival nije bio takmičarskog karaktera, a Jasmina Krapše, predsednica Srpskog kulturnog društva proglasila svih devet folklornih društava za pobednike i podelila im priznanja, saopšteno je iz “Štajerskih novica”.

Ona je istakla da Srbima u Sloveniji koji to žele da mora da bude omogućeno učenje srpskog jezika, kao i dopunska nastava na srpskom jeziku za svu srpsku decu.

“Zajednički programi mladih raznih nacionalnosti i kultura skoro sve vreme na sceni istorijskog platna i kao takvi prolaze kroz sva dionizijska raspoloženja tragajući za dopunskim značenjima naših pozitivnih htenja, koja su vidljiva i koja sreću mladim generacijama donose”, rekla je Krapše.

Manifestaciju su finansijski podržali Srbija, Republika Srpska, “Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti” i ministarstava kulture Slovenije i Srbije.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More