Bolja promocija regionalnih interesa ako ceo Balkan uđe u Evropski Uniju

Foto/Printscreen/You Tube
113

BEOGRAD – Grčka podržava proširenje EU na zapadni Balkan, jer je to u grčkom nacionalnom interesu ali i u interesu ostalih balkanskih zemalja, kaže Jorgos Kartugalos, zvaničnik Sirize i donedavni šef grčke diplomatije.

U intervjuu za današnju Politiku objašnjava da bi značajnije mogli da se promovišu regionalni interesi kada bi ceo Balkan bio u Evropskoj uniji, onako kako svoje regionalne interese promovišu recimo zemlje Višegradske grupe ili nordijske zemlje.

On ističe da je podrška zapadnom Balkanu konstanta grčke politike, te navodi da je mnogo puta u Savetu Evrope govorio o tome da su srbija i Crna Gora najdalje odmakle i da su ispunile gotovo sve kriterijume, ali kritikuje poslednju odluku ES da ne odredi datum početka pregovora Albaniji i Severnoj Makedoniji.

“To je bila istorijska greška jer pokazuje da se ne možete sto odsto pouzdati u ono što vam kaže EU”, kaže Kartugalos i napominje da reformisanje EU koje zahteva Francuska nije u sukobu sa širenjem Unije.

Upitan da li je kao ministar trpeo američke i evropske pritiske zbog kineskih investicija, kaže da je na pitanj Amerikanaca o tome šta to Grci rade s Kinezima odgovarao uvek da je obim kineskih investicija u njegovoj zemlji u poređenju s ulaganjima u zemlje iste veličine poput Švedske ili Portugalije, relativno mali, a da je najviše kineskog novca otiplo u luku Pirej. To su, dodaje, čisto komercijalna ulaganja bez ikakve bezbednosne pretnje.

“Podsetio sam Amerikance da je Grčka zbog krize izgubila investicije vredne sto milijardi dolara i pitao ih dali oni sami to mogu da nadoknade. Naravno da je odgovor bio da ne mogu. Nije u suprotnosti s interesima EU ako imamo dobre odnose sa ostalim zemljama. Naprotiv, to je grčki doprinos EU”, poručuje sagovornik Politike.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More