Vulin u Oslu: Srbija neće u NATO, niti u drugi vojni savez

FOTO TANJUG/ DIMITRIJE GOLL
89

OSLO – Srbija je vojno neutralna zemlja i neće ulaziti u NATO niti bilo koji drugi vojni savez, poručio je danas ministar odbrane Aleksandar Vulin u Oslu, gde boravi na poziv norveškog kolege Franka Bake-Jensena.

Vulin je naglasio da je za Srbiju apsolutno neprihvatljiva transformacija Kosovskih snaga bezbednosti u tzv. vojsku Kosova jer to, kako je istakao, predstavlja grubo kršenje Rezolucije 1244 Ujedinjenih nacija.

On je naveo da jednostrane odluke prištinskih vlasti komplikuju osetljivu bezbednosnu situaciju na Kosovu i Metohiji i u regionu.

Za Srbiju je Kfor najodgovorniji za održavanje mira i bezbednosti na teritoriji Kosova i Metohije, istakao je Vulin, a navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Vulin i Bake-Jensen razmenili su stavove o političko-bezbednosnoj situaciji na Zapadnom Balkanu, skandinavskom regionu i arktičkom pojasu.

Srpski i norveški ministar su se saglasili da je dugogodišnja saradnja u oblasti odbrane dve zemlje veoma razvijena kao i da ima prostora za njeno dalje unapređenje.

Vulin je istakao i da je Kraljevina Norveška za Srbiju jedna od najznačajnijih zemalja u ekspertskoj i finansijskoj podršci u oblasti vojne medicine, reforme vojnog obrazovanja i planiranja odbrane.

Zahvalio se Bake-Jensenu na donacijama za doopremanje srpske lake poljske bolnice, razvoj Centra ABHO u Kruševcu, Regionalne inicijative za napredno distributivno učenje kao i na dosadašnjoj finansijskoj pomoći u sprovođenju aktuelnog projekta Povereničkog fonda NATO.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More