Nova serija poštanskih markica “Krsna slava” posvećena je Savindanu

Foto/Wikipedia
157

Pošta Srbije najavila je za sutra izdavanje emisije prigodnih poštanskih maraka „Krsna slava”, posvećenu slavi Sveti Sava – Savindan, koja se praznuje 27. januara, kao školska slava i jedan od najvećih porodičnih praznika u srpskom narodu i praznik mnogih zanatlija.

Emisije prigodnih poštanskih maraka serijala “Krsna slava” posvećene su proslavljanju sveca zaštitnika porodice i davaoca blagostanja.

Krsna slava (slava, krsno ime) vitalan je element našeg nematerijalnog kulturnog nasleđa, a od 2014. godine na Uneskovoj je Reprezentativnoj listi nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva.

Motiv na marki je ikona Svetog Save iz hrama Svetog Save na Vračaru, a motivi na kovertu prvog dana (FDC) su ikona i svećnjak, šaralica i kandilo, eksponati Etnografskog muzeja u Beogradu, u čijoj stručnoj saradnji je i realizovano izdanje.

Autor fotografija je Ivana Masniković Antić MA, dok je grafička obrada izdanja delo Nadežde Skočajić, akademske grafičarke RJ „Srbijamarka” Pošte Srbije.

U saopštenju Pošte Srbije se podseha na izdanje prigodnih poštanskih maraka „Božić”, posvećeno jednom od najvažnijih i najradosnijih hrišćanskih praznika, koje je pušteno u opticaj 16. oktobra.

Na dvema markama i kovertu prvog dana (FDC) prikazani su motivi proslavljanja Božića u duhu pravoslavne i katoličke tradicije.

U realizaciji izdanja, stručnu saradnju pružio je Muzej Srpske pravoslavne crkve u Beogradu, dok je likovna interpretacija delo Miroslava Nikolića, kreatora maraka RJ „Srbijamarka” Pošte Srbije.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More