Vučić sa zvaničnicima Evropskog parlamenta: Imali smo dobre razgovore o važnim temama (FOTO)

Foto/Tanjug/Dragan Kujundžić
95

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da Srbija želi otvaranje novih poglavlja u pristupnim pregovorima, ali i jasniju situaciju šta zemlje EU vide kao budućnost Zapadnog Balkana.

“Ako im je to u redu hvala, ako nije…isto hvala. Mi ćemo se racionalno i pragmatično ponašati i gledati šta da uradimo za svoju zemlju“, poručio je Vučić, na konferenciji za štampu, posle sastanka sa šefom poslaničkog kluba EPP Manfredom Veberom i izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimirom Bilčikom.

“Za mene je važno da Srbija nastavlja svoj evropski put. Mi sa EU imamo trgovinsku razmenu u visini od 67 odsto”, objasnio je on.

Foto/Tanjug/Dragan Kujundžić

Rekao je da je imao dobre razgovore sa zvaničnicima Evropskog parlamenta o važnim temama, od Kosova i Metohije, preko ekonomske situacije u zemlju, čemu, kako je dodao, ima da se pohvali, kao i ekonomskom napretku Srbije.

„Imaćemo veći privredni rast od prognoziranog i očekujemo da on bude 3,9 ili 4 odsto. Time bi bili jedna od zemalja u Evropi sa najvećim rastom. Istovremeno smanjujemo odnos javnog duga prema BDP. Smanjili smo broj nezaposlenosti na ispod 10 odsto, čime se približavamo zemljama EU“, preneo je on.

Vučić je ukazao da je kompromisno rešenje za KiM ono sa čim imamo mnogo problema i ne znamo kako će stvari teći u budućnosti, ali smo uvek spremni da istražujemo.

Zahvalio se Bilčiku što je za kratko vreme po drugi put u Srbiji, a za Vebera je kazao da je veliki prijatelj celog regiona u koji je danas stigao, da dolazi iz nemačke pokrajine Bavarske i da je čovek koji je pobedio na izborima kao kandidat za šefa Evropske komisije ispred EPP.

Dolazak predstavnika Evropske narodne partije u Srbiju, odmah po stupanju na dužnost nove Komisije, pokazuje da je za tu grupaciju, evropska perspektiva zemalja regiona jasna i očigledna, poručio je danas lider EPP Manfred Veber u Beogradu.

“Moja i naša poruka je da je Srbija veliki prijatelj i učinićemo sve što možemo da Srbiji dodamo jednu kredibilnu evropsku perspektivu”, poručio je Veber nakon razgovora sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

On je podsetio da je juče na dužnost stupila nova Evropska komisija, koja je, kaže, spremna za narednih pet godina.

“I zato je sjajno da odmah na početku, predstavnici EPP dođu u Beograd i pokažu spremnost za evropsku perspektivu, koja je jasna, očigledna i za nas ključan element za budućnost”, rekao je Veber.

To je, kaže, signal ne samo za Srbiju, kao najvažniju zemlju regiona, već i za ceo region.

 

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More