Beč: Proslava 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve, evo šta je na programu

Wikipedia
219

Srpska pravoslavna crkva eparhija Austrijsko-švajcarska i SPKD “Prosvjeta” Austrija organizuju proslavu 800 godina autokefalije Srpske pravoslavne crkve koja će biti održana od 6. do 8. decembra u Beču.

Добро дошли! Програм: – Петак, 6. децембар (Veithgasse 3, 1030 Wien) 18.30 • Отварање изложбе слика са…

Gepostet von СПКД Просвјета Аустрија am Montag, 2. Dezember 2019

Program:
Petak, 6. decembar (Veithgasse 3, 1030 Wien) 18.30
– Otvaranje izložbe slika sa eksponatima manastira Hilandara, akademskog slikara Stanka Rodića (2. sprat) u 18.30 sati.

-Promocija knjige „Trilogija o Nemanjićima“ autora Vladimira Kecmanovića i Dejana Stojiljkovića (4. sprat) u 19.30 h.

Gepostet von СПКД Просвјета Аустрија am Montag, 2. Dezember 2019

 

Subota, 7. decembar,  (Neulerchenfelderstrasse 47, 1160 Wien)

– Svečano otvaranje izložbe “Milutin Milanković – Život i delo” Udruženja Milutin Milanković iz Beograda u 18.30 sati.
– Svečana akademija u Hramu Rođenja Presvete Bogorodice (sa koktelom u nastavku) u 19 sati.

Nedelja, 8. decembar (Neulerchenfelderstrasse 47, 1160 Wien)

– Sveta arhijerejska Liturgija u Hramu Rođenja Presvete Bogorodice u 9.30 sati.

Izložba “Milutin Milanković – Život i delo”

U okviru svečanosti povodom proslave jubileja 800 godina samostalnosti srpske Crkve, po prvi put u Austriji, izložba o jednom od najvećih srpskih naučnika, Milutinu Milankoviću, biće svečano otvorena u Beču u crkvi Rođenja Presvete Bogorodice u subotu, 7.decembra, saopšteno je na Fejsbuk stranici Prosvjeta Austrija.

Gepostet von СПКД Просвјета Аустрија am Montag, 2. Dezember 2019

Izložba “Milutin Milanković-život i delo” sadrži, između ostalog, arhivski materijal iz oblasti kojima se poznati naučnik bavio, kao i lične stvari, fotografije, prepiske sa poznatim svetskim naučnicima…

Izložba prikazuje period od dolaska Milutinovih predaka u jednoj od srpskih seoba, školovanje u Dalju, Osijeku i Beču, građevinsku aktivnost u Beču.

Posetioci mogu da se upoznaju i o Milankovićevom radu na Univerzitetu i Akademiji u Beogradu, njegovom boravku u internaciji u Budimpešti, učešću na pravoslavnom kongresu u Carigradu 1923. godine i sa njegovom bogatom građevinskom aktivnošću u Srbiji i Jugoslaviji.

Predstavljen je arhivski materijal iz oblasti u kojima su odslikane Milankovićeve naučne misli, od kojih se neki prvi put pojavljuju u javnosti, a posebnu vrednost imaju materijali prikupljeni u Umetničko-istorijskom muzeju u Beču i Arhivu Mađarske akademije nauka u Budimpešti.

Iako je, posle završenih studija i promovisanja u doktora tehničkih nauka, stekao ugled afirmisanog građevinskog stručnjaka i pronalazača, Milanković 1909. godine, poput brojnih srpskih intelektualaca iz rasejanja, nošen dubokim patriotizmom, napušta udoban život, uspešan i finansijski veoma unosan posao građevinskog inženjera u Beču i dolazi u Beograd za profesora Filozofskog fakulteta.

Promocija knjige „Trilogija o Nemanjićima“

Gepostet von СПКД Просвјета Аустрија am Montag, 2. Dezember 2019

U okviru svečanosti povodom proslave jubileja 800 godina samostalnosti srpske Crkve: predstavljanje izvanredne trilogije o Stefanu Nemanji i susret sa poznatim autorima Vladimirom Kecmanovićem i Dejanom Stoiljkovićem.
“Nemanjići”:
– U ime oca
– Dva orla
– U ime sina
Saga o dosanjanom snu o slobodnoj i nezavisnoj srpskoj državi, o vladaru Raške države koji pada u zatočeništvo u Konstantinopolju, o borbama za širenje granica, o povlačenju sa prestola i zamonašenju.
Priča o dečaku koji je postao ratnik, ratniku koji je postao državnik i državniku koji je postao svetac.

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More