Palmer: SAD je bolji partner, oslanjanje Srbije na rusku vojsku nije dobro

Izvor: Tanjug/Dragan Kujundžić
141

Zapadni Balkan i dalje je prioritet američke spoljne politike, rekao je večeras izaslanik državnog sekretara SAD za Balkan Metju Palmer i naveo da Vašington želi da zemlje regiona gledaju na SAD i EU kao na „partnere koje su same izabrale“.

“Moje imenovanje pokazuje da smo fokusirani na ovo pitanje, ovde smo, želeli bismo da Zapadni Balkan bude integrisan u evropsku porodicu zemalja”, rekao je Palmer gostujući u sarajevskom studiju televizije N1, prenosi Blic.

On nije želeo da komentariše nedavni izveštaj Pentagona o povećanju ruskog uticaja u Srbiji, navodeći da SAD vide sebe kao partnere svih zemalja u regionu, pa tako i Srbije.

“Mislim da smo za sve na Zapadnom Balkanu bolji partneri od Rusije, i učinićemo sve da to jasno kažemo liderima i građanima regiona”, kazao je Palmer.

On je naveo i da oslanjanje Srbije na rusku vojsku “nije dobro za put Srbije ka EU”.

“Zabrinuti smo zbog oslanjanja vojske Srbije na rusku vojsku. Mislimo da to nije najbolji put napred za Srbiju koja želi da se približi više Zapadu i članstvu u EU i zato želimo raditi na jačanju i produbljivanju uključujući i sigurnost. Želeli bismo da nas Beograd vidi kao partnere”, rekao je Palmer na N1.

Sa druge strane, on je rekao i da SAD imaju blisku vojnu saradnju sa Srbijom i da će nastaviti da rade na produbljivanju te saradnje.

Prema njegovim rečima, ciljevi SAD se podudaraju s ciljevima zemalja Balkana – članstvo u EU, kao i u NATO, osim u slučaju Srbije, a Vašington će podržati Zapadni Balkan u tim težnjama.

Izvor Blic
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More