Okrugli sto “Srbi u Rumuniji- sadašnje stanje i perspektive“ u SANU

Wikipedia
172

Na okruglom stolu „Srbi u Rumuniji – sadašnje stanje i perspektive“, koji će biti održan 6. decembra, od 10 sati, biće predstavljen rad Saveza Srba u Rumuniji. Nakon toga, u 18 sati, planiran je prigodan kulturno-umetnički program. Obe aktivnosti biće organizovane u Galeriji nauke i tehnike SANU.

Odbor za proučavanje nacionalnih manjina i ljudskih prava SANU, koji već godinama jedan deo svojih aktivnosti posvećuje Srbima izvan matične zemlje, pokrenuo je inicijativu da kulturne i naučne ustanove ovih zajednica predstave svoju delatnost stručnjacima i zainteresovanoj javnosti u Srbiji. Na ovaj način, može se doprineti boljoj saradnji na relaciji matična zemlja – manjine u okruženju, pre svega na polju nauke i kulture.

Osim Ognjana Krstića, predsednika Saveza Srba u Rumuniji, učesnici Okruglog stola biće i Rajko Kornja, Mihaj N. Radan, Biljana Sikimić, Goran Maksimović, Oktavija Nedelko, Snežana Gudurić, Saša Jašin, Dejan Popov, Stevan Bugarski, Julijana Galeš, Goran Mrakić.

Savez Srba u Rumuniji je osnovan 1989. godine, kao krovna organizacija srpske manjine sa sedištem u Temišvaru, sa ciljem da organizuje, pomaže, koordinira i sam obavlja naučna istraživanja o prošlosti i savremenoj društvenoj stvarnosti Srba u ovoj zemlji. Savez ima i bogatu izdavačku delatnost koja se zasniva na viševekovnoj tradiciji.

U Galeriji nauke i tehnike SANU, za vreme trajanja okruglog stola, biće prikazana mini izložba naučnih monografija u izdanju Izdavačke kuće Saveza Srba u Rumuniji.

Od prve polovine devedesetih godina do danas štampano je 70 knjiga proze i poezije, 92 monografije, 33 antologije, 23 knjige eseja i publicistike, 16 knjiga za decu, 27 prevoda, 9 knjiga „iz naše zaostavštine”, 6 rečnika, 10 kalendara-almanaha, 32 knjige iz oblasti naučne literature i dva fototipska izdanja.

Za kulturno-umetnički program zaduženi su Marko Adžić i Pera Todorović sa tamburaškim orkestrom “Temišvarski spomenari”.

Izvor RTS.RS
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More