Titov čuveni brod Galeb postaje muzej

Nekadašnja ploveća rezidencija Josipa Broza Tita, brod "Galeb" je uz pomoć tri tegljača otegljen iz riječke luke u brodogradilište Dalmont u Kraljevici gde će biti preuređen

foto Youtube Printscreen
183

Titov Galeb sve više izaziva prijepore u riječkoj javnosti. Nakon što su stigle ponude za njegovu obnovu, oporba tvrdi da će tvrdoglavost gradonačelnika Vojka Obersnela grad baciti na kolena.

Nekadašnja ploveća rezidencija Josipa Broza Tita, brod “Galeb” je uz pomoć tri tegljača otegljen iz riječke luke u brodogradilište Dalmont u Kraljevici gde će biti preuređen u brod muzej, piše N1

Kako prenosi Hina, vrednost radova je 46,9 miliona kuna (6,31 miliona evra) bez PDV-a, rok za završetak radova 14 meseci.”Galeb” je u riječkoj luci bio privezan od sredine 2013. godine.

Brod je izgrađen i porinut 1938. u Đenovi pod imenom “Ramb III”, a prva namena mu je bio prevoz banana.

Početkom Drugog svetskog rata prenamenjen je u ratni brod, 1943. preuzeli su ga Nemci i do kraja rata delovao je kao minopolagač pod imenom “Kajbic” (Kiebitz).

Na kraju Drugog svetskog rata je potopljen u riječkoj luci. Posle tri godine izvučen je iz mora da bi je postao školski brod “Galeb” i ploveća rezidencija predsednika tadašnje Jugoslavije Josipa Broza Tita.

Na njemu je Tito obavio niz državničkih putovanja i održavao sastanke sa šefovima država, uglavnom vezano uz Pokret nesvrstanih.

Nakon raspada Jugoslavije “Galeb” je otplovio u Boku Kotorsku, prodato je grčkom brodovlasniku koji ga je poverio na remont brodogradilištu Viktor Lenac, a tamo je i ostao nakon stečaja vlasnika.

Otkupio ga je Grad Rijeka.

Brod se uređuje u muzej u sklopu projekta Rijeka 2020 – Evropska prestolnica kulture, i to u okviru evuropskog projekta “Turistička valorizacija reprezentativnih spomenika riječke industrijske baštine”, koji obuhvata i uređenje Palače šećera za sedište Muzeja grada Rijeke.

Autorke stalne postavke su Nataša Babić i Ema Makarun iz Muzeja grada Rijeke, u saradnji s istoričarem Tvrtkom Jakovinom.

Muzejska postavka će se prostirati na 4.500 kvadratnih metara broda. Multimedijalna i interaktivna stalna postavka broda muzeja sastojaće se od četiri celine: isotrija broda od 1938. do 1990, uloga Josipa Broza Tita i njegovih putovanja na brodu u razvoju Pokreta nesvrstanih, život na školskom brodu i predstavljanje broda kao tehnološkog dostignuća svog vremena.

Predviđeno je da brod muzej bude privezan uz Molo longo u riječkoj luci.

Izvor N1
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More