Muzej Jugoslavije ove godine posetilo više od 130.000 ljudi (FOTO)

U decembru iz štampe izlazi zbornik radova, proistekao iz programa muzeja "Razgovori o Jugoslaviji", u kojem gotovo 40 autora iz zemlje i regiona na 350 strana daje odgovore na pitanja: "Zašto se baviti Jugoslavijom“, "Kako se baviti Jugoslavijom", "Da li su nam potrebne jugoslovenske studije"

foto Youtube Printscreen
207

Muzej Jugoslavije otvorio je obnovljeni prostor objekta Muzej 25. maj izložbom “Devedesete: Rečnik migracija”, kazala je Neda Knežević direktorka muzeja na današnjoj konferenciji za novinare u prostorijama ove institucije.

View this post on Instagram

Josipu Brozu Titu 24. aprila 1970. godine uručen je predmet na kojem je ugraviran tekst sledeće sadržine: "Poklon narodu Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije od Ričarda Niksona, predsednika Sjedinjenih Američkih Država. Ovu zastavu vašeg naroda na Mesec je nosila i natrag vratila posada Apola 11, a ovaj komad Mesečeve površine na Zemlju je donela posada koja je izvela prvo lunarno sletanje." Predaji ovog poklona prethodila je poseta astronauta Apolo 11 Beogradu od 18. do 20. oktobra 1969 godine. Tokom jednomesečne Misije dobre volje, Nil Armstrong, Edvin Oldrin i Majkl Kolins obišli su planetu i posetili 24 grada u 22 zemlje sveta na četiri kontinenta. Jedina komunistička zemlja koja se našla na ovom itinereru bila je Jugoslavija. Danas je Niksonov poklon izložen na stalnoj postavci Muzeja Jugoslavije i jedan je od njenih najatraktivnijih eksponata.  #collection #museum #apollo #space

A post shared by Muzej Jugoslavije (@muzej_jugoslavije) on

 

Prema njenim rečima Muzej Jugoslavije završiće 2019. godinu sa više od 130 hiljada posetilaca.

“Poslednjeg vikenda oktobra Muzej Jugoslavije imao je više od 2.700 posetilaca, čime je oboren dotadašnji rekord ove institucije. Najposećeniji meseci tokom 2019. bili su maj i oktobar, a u muzej dolazi sve veći broj mladih turista iz Evrope”, kazala je Knežević.

 

Kada je reč o upravo završenoj obnovi enterijera objekta Muzej 25. maj, koji je deo kompleksa Muzeja Jugoslavije, Knežević kaže da je tim koji je bio zadužen za planiranje i izvođenje radova, nastojao da sačuva njegov autentičniizgled, originalno rešenje Mihaila Mike Jakovića, arhitekte i neimara nekih od najznačajnijih objekata posleratnog, socijalističkog Beograda.

“Zahvaljujući tome, Muzej 25. maj nastavlja da bude jedan od najprepoznatljivijih i najatraktivnijih prostora za izlaganje u Beogradu”, kazala je Knežević.

Govoreći o predstojećim projekatima u Muzeju kažu da će u decembru iz štampe izaći zbornik radova, proistekao iz programa muzeja “Razgovori o Jugoslaviji”, u kojem gotovo 40 autora iz zemlje i regiona na 350 strana daje odgovore na pitanja: “Zašto se baviti Jugoslavijom“, “Kako se baviti Jugoslavijom”, “Da li su nam potrebne jugoslovenske studije”.

Zbornik su uredili Ildiko Erdei, etnološkinja i antropološkinja sa Filozofskog fakulteta u Beogradu, Branislav Dimitrijević, istoričar i teoretičar umetnosti sa Visoke škola za likovnu i primenjenu umetnost u Beogradu i Tatomir Toroman, etnolog i antropolog, kustos Muzeja Jugoslavije.

Otvaranje izložbe “Projekat Jugoslavija” Ane Adamović i Milice Pekić zakazan je za 17. decembar u Muzeju Jugoslavije.

Postavka se sastoji od video radova – odabranih intervjua koji su rađeni sa stotinu sagovornika različitih uzrasta i profila, iz zemalja nastalih nakon raspada nekadašnje države.

Izložba predstavlja završnicu istoimenog projekta, koji je rezultat višegodišnje saradnje Muzeja Jugoslavije i “Kioska – platforme za savremenu umetnost”

Početak 2020. godine obeležiće više pratećih programa u okviru izložbe “Devedesete: Rečnik migracija“.

Tim Muzeja Jugoslavije nastaviće rad na stalnoj postavci, a obeležiće i 75 godina od pobede nad fašizmom.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More