Pravoslavni bogoslovski fakultet kandidovao novog dekana, zaobišli upozorenje Rektorata

Foto: Wikipedia
735

Nastavno-naučno veće Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta juče za novog dekana kandidovalo đakona Zorana Rankovića

Kandidat za novog dekana Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Univerziteta u Beograd je đakon Zoran Ranković, redovni profesor crkvenoslovenskog jezika, odlučilo je juče Nastavno-naučno veće PBF.

Kako Danas nezvanično saznaje, na jučerašnjoj sednici, kojoj su prisustvovali članovi Svetog arhijerejskog sinoda SPC: mitropolit dabrobosanski Hrizostom (Jević) i episkop bački Irinej (Bulović), nije bilo ni reči o dopisu Rektorata UB u kome se uprava PBF obaveštava o nelegalnosti članova Saveta ovog fakulteta iz redova Nastavno-naučnog veća, piše Danas.

Ovo telo PBF, prema Statutu, treba da potvrdi izbor novog dekana.

Mitropolit Hrizostom je u aktuelnom Sinodu zadužen za crkvenu prosvetu, a vladika Irinej bački juče se prvi put pojavio na PBF u dvostrukoj ulozi – kao „sinodalac“ zadužen za najvišu obrazovnu ustanovu SPC i taze, pre dva dana, imenovani predstavnik Vlade Srbije u Savet Bogoslovskog fakulteta.

Sednici NNV prisustvovao je i predsednik nelegalnog Saveta PBF mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije (Perić), vanredni profesor Novozavetne teologije.

On juče nije odgovarao na telefonske pozive našeg lista, a Danasovi izvori nezvanično tvrde da se ne zna kada će se održati sednica Saveta fakulteta na kojoj bi trebalo i zvanično da bude izabran novi dekan.

Na PBF juče niko nije znao preciznije da kaže šta će se događati sa Savetom fakulteta i da li će se birati novi članovi iz redova NNV.

Zbog sporova oko sinodske odluke o smeni dvojice predavača ove vosokoškolske ustanove – redovnog profesora episkopa zapadnoameričkog Maksima (Vasiljevića) i docenta Marka Vilotića, sekretara episkopa disedorfsko-nemačkog Grigoja (Durića) do Rektorata UB stigle su i nepravilnosti u izboru članova Saveta PBF.

Kako se najpre tvrdilo na PBF, u Savet je bez Statutom propisane apsolutne većine glasova NNV, ušlo 14 od 15 članova ovog tela, uključujući i njenog predsednika mitropolita Porfirija.

Pred jučerašnju sednicu NNV „otkriven“ je još jedan legalno izabran član Saveta, a Vlada Srbije je posle više od 12 meseci od osnivanja Saveta PBF imenovala, kao osnivač, svojih osam predstavnika, među kojima je i vladika bački Irinej.

NJegovo imenovanje u Savet u ime kabineta Ane Brnabić na PBF nezvanično komentarišu kao nezapamćen slučaj u radu ovog fakulteta i novijoj istoriji SPC. Mnogi se pitaju i kako se patrijarh Irinej složio da jedan „sinodalac“ uđe kao vladin čovek u Savet najviše obrazovne ustanove SPC, kad je poznato da nerado gleda i na predavače PBF među episkopima.

Na Bogoslovskom fakultetu kruže priče da će Savet, navodno, upravljati fakultetom sa nategnutom većinom, koju čine novoimenovani vladini članovi, predstavnici studenata i odnedavno na dvoje uvećan broj legalnih članova iz redova NNV. Istovremeno, postoji mišljenje da nema razloga da se ne biraju članovi Saveta iz NNV jer je „sinodska struja“ na jučerašnjem glasanju za kandidata za novog dekana pokazala da ima apsolutnu većinu – đakon Zoran Ranković dobio je 22 od neophodnog 21 glasa.

Kandidat od kog se ne očekuje otpor

Iako svi redovni profesori PBF ispunjavaju uslov za izbor za dekana, u crkvenim krugovima nikog nije iznenadilo što je NNV za ovu dužnost kandidovalo đakona Zorana Rankovića.

Osim što Sinod želi da novi dekan bude u mantiji, đakon Radovanović, kako spekulišu crkveni izvori, gotovo je jedini u milosti „crkvene vlade“ među redovnim profesorima PBF. Kako se priča, od njega se očekuje da sprovodi sinodske odluke i ne pruža otpor Sinodu kao njegov prethodnik episkop braničevski Ignatije, koji nije želeo da nezakonito da otkaz predavačima.

Njega je u čin đakona avgusta ove godine na praznik Preobraženja Gospodnjeg rukopoložio patrijarh Irinej, što je zabeležila i Informativna služba SPC. Seriju rukopoloženja predavača na PBF tokom prošlog leta pojedini crkveni krugovi doživeli su kao sinodsku pripremu fakultetske mašine zbog slučaja vladike Maksima. Đakon Ranković (1971) rodom je iz Požarevca, diplomirao je na Bogoslovskom fakultetu SPC i doktorirao na Filološkom fakultetu UB. Akademsku karijeru započeo je 2000. na PBF, gde je 2017. izabran za redovnog profesora. Bavi se paleoslavistikom, crkvenoslovenskim jezikom, srpskoslovenskim jezikom, liturgikom, istorijom srpske srednjovekovne kulture.

Patrijarh pisao Putinu?

U Patrijaršijskom dvoru u Beogradu tvrde da je nemoguće zvanično potvrditi da li je patrijarh Irinej preko predsednika Srbije Aleksandra Vučića uputio pismo predsedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu, jer je poglavar SPC u ponedeljak u Predsedništvo Srbije, pred Vučićev odlazak u Soči, poveo „provereni tim“ saradnika. Sa patrijarhom su bili: njegov lični sekretar Dejan Nakić i vikar episkop remezijanskog Stefan, inače starešina Svetosavskog hrama na Vračaru, kojima se priključio i vladika Irinej bački. Što se tiče eventualnog sadržaja patrijarhovog pisma Putinu, u visokim crkvenim krugovima ne isključuju mogućnost da je tražena nova pomoć za dovršenje Spomen-hrama Svetog Save, na koju se Vučić ime države Srbije javno obavezao, kako je saopšteno posle njegovog poslednjeg susreta sa patrijarhom. U SPC malo ko veruje da bi se patrijarh, uprkos javnoj podršci predsedniku Srbije, usudio da posle tri saborska saopštenja o KiM „lobira“ kod Putina za Vučićevo „kompromisno kosovsko rešenje“.

Izvor Danas
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More