Oslo: Manifestacija za decu srpskog porekla, uče o maternjem jeziku, kulturi i tradiciji

Foto: PixaBay
323

Manifestacija formirana sa idejom da kreativno okupi decu srpskog porekla koja žive u Norveškoj, zvanično će biti otvorena u subotu 7. decembra izvođenjem edukativne pozorišne predstave “Kraljevićeva novogodišnja zavrzlama”, piše RTS.RS.

U predstavi glumci Milan Tošić i Branka Milović tumače likove srpske mitologije: Kraljevića Marka i Vilu Ravijojlu.

Predstava će biti izvedena u 12 sati, u ustanovi Frydenberg skole u Oslu.

Do 17. januara, organizacija Artepunkt će, kao idejni tvorac projekta, pružiti mališanima jedinstveno iskustvo upoznavanja sa maternjim srpskim jezikom, kulturom i istorijom. U specijalizovanim programima deca će imati priliku da steknu nova znanja iz oblasti srpskog književnog stvaralaštva, jezika, likovne i crkvene umetnosti i na taj način upoznaju tradiciju svog naroda.

„Nakon dugogodišnjeg rada na razvijanju i jačanju kulturnog identiteta naših sunarodnika u Oslu, kao i promociji naše umetnosti u norveškoj javnosti, pojavila se potreba da kreiramo jednu manifestaciju koja će pripadati samo najmlađima i njihovim esencijalnim kulturnim potrebama, iz zemlje matice. Iskreno verujem da će ovaj pilot projekat, za koji već vlada veliko interesovanje, postati tradicionalan i svaki put obogaćen nekim novim programom”, izjavio je idejni tvorac projekta i reditelj Dejan Janković koji će u okviru manifestacije održati jednokratnu dramsku radionicu.

Projekat Artepunkt-a je podržan od strane Uprave za dijasporu Ministarstva spoljnih poslova Srbije, a nakon Norveške, projekat će biti realizovan u Londonu i Beču.

Izvor RTS.RS
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More