“Dani srpske kulture u Temišvaru”: Knjige za Srpsku čitaonicu u Temišvaru i Srpsku gimnaziju “Dositej Obradović”

169

Minisajam srpske knjige održan je u okviru tradicionalne manifestacije “Dani srpske kulture” u Temišvaru, gde je publici predstavljen bogat književni, likovni, pozorišni i filmski program, a izdavačka kuća Službeni glasnik obezbedio je knjige za Srpsku čitaonicu u Temišvaru i Srpsku gimnaziju “Dositej Obradović”.

Predstavnici Saveza Srba u Rumuniji, organizatora manifestacije, zahvalili su direktorki JP Službeni glasnik Jeleni Trivan na podršci sajmu u svojstvu počasnog gosta i partnera koji kontinuirano pomaže srpskoj zajednici u Temišvaru.

Direktorka Glasnika poručila je da kao izdavač, preuzima ne samo obavezu štampanja i izdavanja značajnih knjiga već i misiju kulturnog opstanka Srba i čuvanja tradicije srpskog naroda kako u zemlji, tako i u dijaspori.

“Kada se Srbija borila protiv učlanjenja Kosova u Unesko, štampali smo mape svih uništenih manastira i poslali svim ambasadorima zemalja članica te organizacije. Takođe, pomogli smo obnavljanje i opremanje biblioteke u Pakracu, najveće književne riznice Srba u Hrvatskoj, nakon što je spaljena u Drugom svetskom ratu, kao i u sukobima devedesetih godina”, kazala je Jelena Trivan.

Ona je dodala kako je odlučila da izdavačka kuća koju vodi kontinuiranim akcijama podrži srpsku zajednicu u Temišvaru kojoj nedostaje knjiga na maternjem jeziku i na taj način im poruči da je uz njih.

“Podrška srpskim institucijama u Temišvaru samo je jedan od primera neprestanog ulaganja Službenog glasnika u kulturu i očuvanje kulturnog nasleđa Srba”, zaključila je Jelena Trivan.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More