Život dostojan filmske priče, velika tuga u Uvcu, preminula Dobrila ženka beloglavog supa (FOTO)

Foto vulture.org.rs
262

Nažalost strah čuvara je bio opravdan, a njihove zle slutnje su se obistinile jer je Dobrila pronađena mrtva.

Nakon dvodnevne potrage, čuvari Rezervata prirode Uvac Dobrilu su pronašli mrtvu između drveća u nepristupačnom predelu. Iako je ova ženka beloglavog supa letela čak do Turske, smrt ju je zadesela nedaleko od mesta gde se izlegla. “Nakon što smo pronašli njen satelitski odašiljač, pošli smo u potragu. Tražili smo je po liticama Orlovice u blizini gnezda gde se prošle godine izlegla i odakle je odletela. Ugledali smo je zaglavljenu između četiri graba. Nismo verovali šta vidimo. Prizor nas je prenerazio”, rekao je za Rinu Novak Pejović, vođa čuvara zaštićenog područja, piše B92.

Foto: Fondacija za zaštitu ptica grabljivica

Ovu mladu ženku beloglavog supa prilikom markiranja prozvali su Dobrila jer je bila izuzetno pitoma pri susretu s ljudima, piše RINA. Čuvari su sa njom slikali selfi fotografije i igrali se. Ovog proleća u svom prvom letu je zalutala i otišla u Tursku, a u Srbiju je vraćena avionom i dopremljena u Rezervat prirode Uvac.

Sem za Dobrilom, čuvari tragaju i za još jednim beloglavim supom, trogodišnjim Igorom, kome je spao satelitski odašiljač.

“On je živ i zdrav, pratimo ga preko krilne kartice”, naglasio je Pejović.

Dobrila se vratila u Srbiju – avionom

Izvor B92
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More