Uspeh srpskih hirurga: U Srbiji urađena prva transplantacija testisa, a druga ikada u svetu

Youtube printscreen
400

Prva transplantacija testisa u Srbiji, a druga te vrste u svetu uspešno je urađena u Univerzitetskoj dečkoj klinici u Tiršovoj.

Muškarac (36) kome je transplantiran testis, organ je dobio od jednojajčanog blizanca zbog čega neće morati da prima imunosupresivnu terapiju, koja se inače daje nakon transplantacije.

Transplantacioni tim predvodio je doktor Miroslav Ðorđević iz Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj, a u timu su bili lekari sa Harvarda Branko Bojović i Diken Ko.

Ðorđević je pojasnio da je transplantacija trajala šest sati, da je urađena 3. decembra da se pacijent oseća dobro i da je transplantirani organ već u funkciji.

Podseća da je prva transplantacija te vrste u svetu urađena 1978. godine, takođe kod jednojajčanih blizanaca.

Transplantacija testisa je deo projekta koji se realizuje od 2011, godine a koji se tiče transplantacije gentitalnih organa.

Direktor klinike u Tiršovoj Siniša Dučić rekao je da je transpanltacija najizazovnija grana hirurgije.

Dodao je da se u toj insituciji rade i transpalntancija bubrega, a da je 2017. godine urađena i prva transplantacija materice u Srbiji, a žena kojoj je presađen taj organ nakon 15 meseci dobila je dete.

Transplantacija testisa prvi put je urađena u Americi, u martu prošle godine jednom američkom vojniku povređenom u Avganistanu. Njemu je presađen penis, što je intervencija koja je i ranije rađena, ali prvi put u svetu i transplantacija skrotuma.

U Tiršovoj je 2017. godine urađena i prva transplantacija materice u Srbiji, a žena kojoj je presađen organ nakon 15 meseci dobila je dete.

Hirurg Branko Bojović, čija je operacija ušla u anale medicine: Drago mi je što ljude širom sveta upoznajem sa kulturom našeg naroda

Izvor Tanjug, Novosti
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More