Francuska: Transportni haos zbog štrajka, putnici frustrirani (FOTO)

Foto/Tanjug/AP Photo/Thibault Camus
462

Putnici širom Francuske danas su bili frustrirani suočeni sa transportnim haosom izazvanog štrajkom koji su organizovali sindikati zbog najavljene penzione reforme.

Veliki broj vozova nije saobraćao, uključujući parisku podzemnu železnicu, a gužve su bile primetne širom zemlje, preneo je AP.

Foto/Tanjug/AP Photo/Rafael Yaghobzadeh

Palata Versaj je ostala zatvorena drugi dan zbog štrajka, muzej Luvr je upozorio posetioce da će neke galerije biti zatvorene, dok je Ajfelova kula bila otvorena nakon što juče nije radila.

Haos, međutim, nije smanjio ton francuskog premijera Eduara Filipea, koji je otvoreno rekao javnosti: “Moraćete da radite duže””.

“Moraćemo da se odreknemo posebnih penzijskih planova”, rekao je Filip, što bi moglo da učini demonstrante još ogorčenijima.

Filip je, međutim, ponudio maslinovu grančicu, rekavši da će reforme biti progresivne kako ne bi postale brutalne.

Protivnici reforme se plaše da će promene u načina i vremena odlaska u penziju biti u suprotnosti s francuskim načinom života.

Oni su, naime, zabrinuti da će ih plan naterati da rade duže i primaju nižu penziju.

Sindikate za sada podržavaju medicinski radnici, radnici na železnici i nastavnici, kao i protivnici vlade.

Namera Makrona je da pojednostavi penzioni sistem, po kome postoji više od 40 osnova za penzionisanje i po kome, na primer, radnici na železnici ili marinci mogu da se penzionišu 10 godina pre drugih radnika.

Makron je rekao da takav sistem nije pravedan i da suviše košta zbog čega, tvrdi, Francuzi moraju da rade duže.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More