Jedan od najlepših izvora u Dalmaciji gleda u pravoslavnu crkvu (FOTO)

Ova pravoslavna crkva je sagrađena 1939. godine, a prizor njenog odraza u tirkiznom izvoru Glavaš je jedna od najlepših prikaza reke Cetine

Foto Youtube Printscreen
303

Reka Cetina nalazi se u juznom delu Hrvatske i protiče kroz Splitsko-Dalmatinsku županiju do Jadranskog mora. Ipak ono što ovu reku čini toliko divnom, zapravo je njen predivan izvor.

Cetina izvire u blizini istoimenog sela ispod Dinare kod naselja Vrlika, gde se nalazi izvor koji je od 1972. godine proglašen hidrološkim spomenikom kulture. Dubina izvora Veliko vrilo procenjuje se na 115 metara, a upravo zbog toga se smatra “najlepšim okom Dalmacije”.

Kada se vrelo snimi sa visine, najdublja tačka deluje poput zenice oka, a to je zapravo nepregledan ponor u kraškim stenama okružen modrozelenom vodom, pa zaista veličanstveno izgleda i opravdava očaranje koje izaziva.

U blizini izvora Cetine, nalazi se Nova Crkva Vaznesenja Gospodnjeg (oko stare crkve se vode polemike da li to srpska ili hrvatska srednjovekovna crkva što je učinilo da je u toku domovinskog rata ne sruši ni jedna, ni druga strana).

 

Ova pravoslavna crkva je sagrađena 1939. godine, a prizor njenog odraza u tirkiznom izvoru Glavaš je jedna od najlepših prikaza reke Cetine, koja je u srednjem veku služila kao prirodna granica između Srba i Hrvata prema navodima vizantijskog cara Konstantina Porfirogenita.

Izvor B92

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More