Žene žrtava rata Republike Srpske podržale dobitnika Nobelove nagrade, Petera Handkea

Predsednica Udruženja Božica Živković Rajilić obrazložila je razloge putovanja udruženja time da je "Handke jedina osoba koja u toku rata pričala istinu"

Foto YT Printscreen
112

Na zvaničan poziv Srpskog udruženja “Sodertelje” iz Stoklhoma, Žene žrtava rata Republike Srpske uputile su se na dodelu Nobelove nagrade za književnost austrijskom piscu Peteru Handkeu.

Predsednica Udruženja Božica Živković Rajilić obrazložila je razloge putovanja udruženja time da je “Handke jedina osoba koja u toku rata pričala istinu”.

“Jedini je on pričao šta se događalo srpskom narodu, dok su nas u Evropi gledali kao loše ljude, krivili da smo mi agresori i nazivali nas genocidnim narodom. Mi ne idemo tamo da pričamo šta smo preživele, mi idemo u Stokholm isključivo kao podrška Handkeu jer je dobio Nobelovu nagradu ”za uticajno delo””, istakla je Živković Rajilić.
Prema njenim rečima, članice Udruženja Žene žrtava rata RS idu u Stoklhom u miru i nisu deo protesta, ili bilo kog lošeg scenarija.

“Naš dolazak je najavljen pred dve zgrade. Prva je Koncertna kuća gde će biti svečana konferencija, a potom na proslavu pred Gradskom kućom. Očekujemo Savez Srba u Stolkhomu i udruženja Srba iz drugih gradova i zemalja, tako da će biti Srba na dodeli”, dodaje predsednica Udruženja.

Ona kaže da je pisac Peter Handke upoznat s njihovim dolaskom, ali da one neće svojim prisustvom stavljati nikoga pod pritisak ili njega u neprijatnu situaciju.

“On sam neka odluči da li želi da se sretne s nama ili ne. On zna da mi dolazimo. Ako njemu šteti da bude s nama u javnosti, mi ćemo se povući. Napravićemo već nekako drugu priliku da ga upoznamo”, objašnjava predsednica udruženja.

Božica Živković Rajilić kaže da se na brojnim proputovanjima, susretala se sa pitanjima “gde je bila 20 godina”.

“Govorim samo istinu. Pričam ljudima šta sam proživela u logoru 322 dana. Onaj ko nije dolazio iz sveta i video šta se nama događa, nije znao šta se dešava. Jer je u svetu postojala plaćena i lažna slika o nama. Oni koji misle svojom glavom, uvek će imati ispravan stav, a jedan od njih je Peter Handke, i zato je i dobio najveću zasluženu nagradu”, navodi ona.

Dodaje i da se stvari menjaju na bolje, bar kada su u pitanju ove teme i zahvaljuje brojnim institucijama, ljudima i stručnjacima koji su im dok još nisu postali udruženje od javnog ineteresa, odobravali projekte i izveštavali o njihovom radu.

“Zahvaljujem mnogima, ne samo u ime mene nego u ime istine”, kaže Živković Rajilićeva.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More