Otkriveno u kojoj državi Srbi najviše troše

Konačnu statistiku Narodne banke Srbije možemo da očekujemo 2020. godine, kada će se možda razrešiti kako se u tolikoj meri razlikuje broj turista i broj prihoda ostvarenih od turizma

foto Pixabay.com
154

Bliži se Nova godina, pa se u Srbiji, a posebno u Beogradu očekuje veći broj stranih turista. Tradicionalno najbrojniji su turisti iz Slovenije, Hrvatske, Bugarske, Rumunije i BiH, a veliki broj turista dolazi i iz Nemačke, Rusije, Turske, Grčke i Kine, piše B92.

Doček Nove godine u Srbiji smatra se veoma dobrim provodom koji prati energična atmosfera. Turisti iz regiona posebno vole da proslavljaju ovaj praznik u Srbiji, a kako je u toku cele godine zabeležen rast od šest odsto, očekuje se da će i za vreme praznika biti veći broj turista.

Za doček Nove godine širom Srbije na gradskim trgovima se već uveliko priprema zabavan muzički program, ali mnogi posetioci se odlučuju da novogodišnju noć provedu u nekom restoranu ili klubu.

Nedavno su Novosti objavile da su srpski turisti do septembra ove godine najviše novca ostavili u Grčkoj i to 344 miliona evra, što je za 48 miliona manje nego prošle godine. Grci su, s druge strane, kod nas potrošili 33 miliona manje nego 2018. godine, iako su ostali isti broj noći.

U istom periodu su i posetioci iz Turske ostavili svega 14 miliona evra, uprkos većem broju noćenja, dok su naši turisti potrošili 157 miliona evra. To je 32 miliona više nego prošle i čak 109 miliona više nego 2017. godine, pišu Novosti.

Turisti iz Srbije su, do septembra ove godine, u Nemačkoj ostavili 62 miliona, u Italiji 57, u Egiptu i Crnoj Gori 42 miliona evra, dok su Crnogorci kod nas potrošili 55 miliona evra.

Takođe su i hrvatski turisti potrošili kod nas više nego mi kod njih u periodu od januara do septembra 2019. godine, i to 13 miliona više. Ove godine Srbi su u Hrvatskoj ostavili čak 30 miliona evra.

Konačnu statistiku Narodne banke Srbije možemo da očekujemo 2020. godine, kada će se možda razrešiti kako se u tolikoj meri razlikuje broj turista i broj prihoda ostvarenih od turizma.

Odmah posle turista iz BiH u Srbiji su se u 2018. godini najviše “opustili” Englezi koji su potrošili 89 miliona evra, a osim njih u Srbiju za Novu godinu dolazi veliki broj turista iz Nemačke, Rusije, Turske, Grčke i Kine.

Srbija je svake godine sve atraktivnija turistička destinacija za turiste iz raznih zemalja, pa se primećuje porast broja noćenja stranih turista: BiH (13 odsto), Kina (50 odsto), Crna Gora (12 odsto), Turska (22 odsto), Rusija (46 odsto), Nemačka (17 odsto), Ruminija (8 odsto), Hrvatska (15 odsto), Slovenija (1 odsto), a manji broj noćenja u odnosu na 2018. gdinu beleže turisti Bugarske i to od 1 odsto.

 

 

Izvor B92
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More