Rektorka traži zavođenje reda! Sinod SPC i Savet PBF ignorišu zahteve UB

Foto: PrintScreen/YouTube/TV Prva
556

Posle izbora đakona Zorana Rankovića za kandidata za novog dekana Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Univerziteta u Beogradu na ovoj visokoškolskoj ustanovi zavladao je muk.

Niko ne zna kad će se sastati Savet PBF, čija velika većina članova iz redova Nastavno-naučnog veća nije regularno izabrana. Dok se na PBF ne zna u kom sastavu će Savet odlučivati o novom dekanu, rektorka UB Ivanka Popović najavljuje za Danas da će Univerzitet istrajati na legalnosti rada najviše obrazovne ustanove SPC koja je na UB vraćena 2004. godine, piše Danas.

Pravoslavni bogoslovski fakultet kandidovao novog dekana, zaobišli upozorenje Rektorata

“Na osnovu Zakona o visokom obrazovanju, član 64, organ poslovođenja, odnosno rektor, dužan je da pisanim putem upozori dekana i savet fakulteta na postupanje i odluke suprotne Zakonu o visokom obrazovanju ili Statutu Univerziteta. Uprava i organi Univerziteta u Beogradu će istrajati na uspostavljanju legalnog rada svake svoje članice, tako i Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta”, kaže Ivanka Popović.

Ona je najpre 12. novembra uoči NNV, na kojoj se pod pritiskom Svetog arhijerejskog sinoda SPC sa mesta dekana povukao episkop Ignatije (Midić) upozorila upravu PBF o mogućoj nelegalnosti Saveta, što je posle razmatranja izveštaja sa izborne sednice ovog upravljačkog tela potvrdila 5. decembra zvaničnim dopisom.

Uskoro i predstavnici Vlade u Savetu Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta?

Ivanka Popović ne želi da ulazi u detalje da li Savet PBF, u kome 14 od 27 glasova imaju predstavnici Vlade Srbije, studenata PBF i navodno sada dva legitimno izabrana člana iz redova fakulteta, može da donosi legalne odluke i potvrdi izbor novog dekana. Takođe ne želi da se izjašnjava o uzrocima ovog prvog javnog neslaganja UB i dela SPC, koji predstavlja aktuelni Sinod.

Na PBF nezvanično kažu da je tajno glasanje za đakona Rankovića koji je dobio 22 glasa pakazalo da je Sinod sakupio većinu u NNV Bogoslovskog fakulteta i da sa novootkrivenim još jednim, pored jednog legitimnog člana u Savetu, može da upravlja ovom visokoškolskom ustanovom preko članova koje imenuju Vlada Srbije i studenti.

Zanimljivo je da se najpre tvrdilo da je od 15 predstavnika NNV u Savetu samo vanredni profesor engleskog jezika Ivana Knežević legalno izabrana.

Onda se uoči izbora novog dekana, koje se poklopilo sa imenovanjem vladinih predstavnika, ispostavilo da je u drugom krugu glasanja za Savet pre više od godinu dana potrebnu većinu dobio i docent na Katedri za liturgiku – Srboljub Ubiparipović, samo što to, navodno nije ušlo u zapisnik, spekuliše se u crkvenim izvorima.

Za sad se ne vidi da li će Savet, na čijem je čelu i kako će i dalje formalno (ne)legalni predsednik mitropolit Porfirije upravljati preko ove nategnute većine ili će sve u svoje ruke uzeti mitropolitov duhovni otac vladika bački Irinej (Bulović).

Iako stižu signali da ovaj polunelegalni Savet osporava poteze Rektorata UB, to ne isključuje u potpunosti mogućnost da će se ipak ići na neko „izmirenje“ i izbor legalnih članova Saveta, jer je na izborima za novog dekana Sinod pokazao da situaciju drži pod kontrolom.

Izvor Danas/Jelena Tasić
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More