Američka producentska kuća “produžava život” najstarijem orkestru u Srbiji: “Sinovi, očevi i dede sviraju zajedno…”

Youtube printscreen
127

Najstariji orkestar u Srbiji, Subotička filharmonija, poslednjih godina našla se na rubu opstanka, ali je Bob Lord, generalni direktor američke diskografske i producentske kuće Parma Recordings, impresioniran dugom i bogatom tradicijom, odlučio da joj ponudi saradnju.

Tako je otvoreno novo poglavlje i produžen život orkestru koji postoji od 1908. godine.

“Sinovi, očevi i dede koji sviraju zajedno u istom orkestru premošćujući generacije i vreme – to je nešto zaista posebno, nešto što se mora čuvati s najvećom pažnjom”, napisao je Bob Lord na zvaničnom sajtu Parma Recordings.

Američka kuća predstavljena je kao generalni partner i na novoj internet stranici Subotičke filharmonije, gde je najavljen i prvi koncert orkestra koji će biti ostvaren u saradnji s Parma Recordings.

Koncert se održava 12. decembra u Gradskoj kući u Subotici, a na programu su popularne klasične kompozicije Mocarta, Forea i Sarasatea, hitovi iz opereta Lehara i Kalmana, ali i najnovija dela troje savremenih kompozitora s dugačke liste Parminih autora – Helen MacKinnon, John Carollo i Mićael J. Evans.

Dve od tri kompozicije imaće u Subotici i svoju svetsku premijeru, a kao solisti nastupaju violinista, a ujedno i predsednik Subotičke filharmonije Ziga Pal i sopran Alenka Ponjavić Vojnić, a dirigent je Miran Vaupotić, ujedno i glavni projektni menadžer Parme.

“Ovaj koncert označava novo poglavlje za orkestar, a program, na neki način, odražava sadašnji momenat u istoriji Subotičke filharmonije u kojem ponosna prošlost stoji uz bok s muzikom i muzičarima budućnosti”, reči su kojima događaj najavljuje Parma Recordings na svom službenom sajtu.

Subotičku filharmoniju, pod tim imenom osnovao je 1908. godine kompozitor i dirigent Ernest Lanji.

Uz orkestar, koji je okupljao muzičke profesionalce i amatere, kao solisti su nastupali neki od najvećih muzičkih velikana 20. veka poput Pabla Kazalsa i Bele Bartoka.

Orkestar je prošao kroz različite poteškoće i periode pauze za vreme dva svetska rata, da bi poslednjih godina došao skoro pred gašenje.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More