Neprocenjivo blago Obrenovića rasuto po svetu! Dragocenostima trguju aukcijske kuće (FOTO)

Foto: PrintScreen/YouTube
356

Orden i zvezda Miloša Velikog u zlatu i dijamantima od 220.00 dolara, pečat kraljice Drage Mašin od 9.800 dolara, puška kralja Milana Obrenovića od 4.500 funti samo su neki od ukradenih predmeta neprocenjive vrednosti za srpski narod, a koje prodaju na sajtovima stranih aukcijskih kuća.

Vlasnik ovog seta trenutno je Kanađanin hrvatskog porekla Beri Turk, koji je i osnivač aukcijske kuće “Emedals”. Kako je navedeno na ovom sajtu, gde je i oglašena prodaja ordena Miloša Obrenovića, ovaj unikat iz 1898. pripadao je lično kralju Aleksandru Obrenoviću i namenski je rađen za njega, prenosi Blic

Na sajtu se navodi, orden je napravljen u čuvenoj austrijskoj radionici Karla Flajšhakera, a sa velikom sigurnošću to je potvrdio Tomislav Muhić, autor knjige “Srpska i jugoslovenska ordenja i odlikovanja”. U sam orden ugrađeno je više od 100 dijamanata, dva safira, isto toliko smaragda i jedan rubin, a težak je 36,6 grama. Zvezda sa krunom, orlom i inicijalom “M”, srebrna je. Na njoj su 72 dijamanta i teška je 71,2 grama.

Foto: PrintScreen/Emedals.com

Lovačka puška

Niko od našilh istoričara i stručnjaka nije znao da kaže kako se orden našao u Nemačkoj 2016, kada ga je Turk kupio na sajmu ordenja.

Veruje se da je većina predmeta neprocenjive vrednosti ukradena posle Majskog prevrata i ubistva kralja Aleksandra Obrenovića 1903. godine. Među njima je i gore pomenuti lični pečat Drage Mašin, žene Aleksandra Obrenovića, a koji je nestao isto posle ubistva.

pečat kraljice Drage Mašin takođe se nalazi na ovom sajtu za prodaju

Još jedna puška kralja Milana Obrenovića našla se na sajtu kuće “Holt’s Auctioneers”, a procenjena je na 4.500 funti. Na sajtu se nalazi detaljan opis ovog oružja s kraja 19. veka. Takođe se navodi da je napravljena za tadašnjeg srpskog vladara Milana Obrenovića. Ovo je samo jedno u nizu kulturnih blaga koja se nalaze na svetskim aukcijama, a koje su u prilici da kupe strani kolekcionari, piše “Informer”.

Podsetimo, nedavno je predsednik Aleksandar Vučić, prilikom susreta sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom u Sočiju na poklon dobio pušku pomenutog srpskog vladara, pa je tako ovo oružje posle više decenija vraćeno u Srbiju.

Kako je ovo drugi primerak oružja koji je pripadao srpskoj dinastiji, a pojavio se za kratko vreme na aukcijama širom sveta, postavlja se pitanje da li Ministarstvo kulture može da uradi nešto kako bi otkupilo umetnine.

“Ministarstvo kulture i informisanja ne raspolaže podacima o delima i predmetima koji se nalaze na stranim aukcijama. Želeći da u najvećoj meri sačuvamo kulturno blago Srbije, svake godine planiramo sredstva za otkup koja u poslednjih nekoliko godina iznose oko 55 miliona dinara godišnje. Ustanove zaštite na osnovu statuta formiraju komisije za otkup i nabavku muzejskih predmeta, koje razmatraju mogućnosti i uslove za prijenm poklona i otkup. Svesni smo da baština Srbije predstavlja jedan od najznačajnijih delova našeg identiteta i ulažemo napore u to da se iznos za otkup predmeta za muzejske zbirke poveća“, naveli su u ministarstvu.

S druge strane Narodni muzej prati dešavanja na tržištu umetnina.

“Muzej raspolaže sredstvima za otkup, au slučaju pojave izuzetnih mogućnosti za otkup, oslanjamo se na vanrednu podršku države”, navode u muzeju.

Foto: PrintScreen/Emedals.com/Pe;at kraljice Drage

Ostali smo i bez El Grekove slike ‘Laokoon’ od 100 miliona dolara

Čuvena slika španskog slikara El Greka “Laokoon”, koju je kupio knez Pavle Karađorđević, prodata je pedesetih godina za svega 40.000 dolara. Danas je njena vrednost viša od 100 miliona dolara, a čuva se u vašingtonskoj nacionalnoj galeriji.

Kako ističu poznavaoci, Knez Pavle je uspeo da preživi prodajom ovog dela. “Laokoon” je putovao i gostovao širom Evrope i sveta, ali u Beograd se više nikada nije vratila. Ovo umetničko delo nastao je 1610. i 1614. godine.

Izvor Blic
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More