Srbija jedna od najatraktivnijih destinacija za “autsorsing”, evo koji se neobični poslovi nude

Pixabay
240

Srbija je postala jedna od najatraktivnijih destinacija za rad izvan kuće, odnosno za “autsorsing” (spoljne usluge), pre svega zbog jeftine i kvalitetne radne snage, piše Blic.

Tridesetogodišnji Beograđanin I. I. tako bio je na jednom neobičnom oglasu za posao – trebalo je da sedi za svojim kompjuterom na Banovom brdu i podiže rampu za prolaz u firmi koja se nalazi u Severnoj Americi. Zvuči nadrealno, ali zanimanje portira očigledno našlo se na listi poslova koja se autsorsuju.

– Prijavio sam se na razgovor za posao za poziciju koja se recimo zvala operating manager, mada nisam bio siguran kakva je pozicija u pitanju. Po struci sam građevinski inženjer, mislio sam da je nešto blisko mojoj poziciji s obzirom da je u oglasu naznačeno bilo da je neophodna viša stručna sprema, dobro poznavanje engleskog – kaže nam tridesetogodišnji I. I.

Kada su ga pozvali na razgovor, shvatio je zapravo za kakvu operaciju bi bio zadužen. Reč je o kanadskoj kompaniji koja traži čoveka koji će tokom osam sati sedeti ispred četiri monitora bilo gde na svetu i putem interneta nadgledati rampu, vrata i čitače kartica za pristup – dakle portir.

– Potrebno je dobro znanje engleskog kako za usmenu komunikaciju sa osobama na tom drugom kraju sveta, tako i za pisanje izveštaja preko mejla o ulascima i izlascima. Radi se od šest sati ujutru, početna plata je od 400 evra. Slabe su, čini se prilike za dalje napredovanje – objašnjava ovaj Beograđanin koji je bio na razgovoru za još jedan autsorsovani posao – organizatora selidbi. U pitanju je agencija za organizovanje selidbi širom sveta, a posao organizatora je da preko skajpa popisuje stvari za selidbu, meri zapreminu, organizuje prevoz i radnike za nošenje.

Danas je moguće “autsorsovati” gotovo sve poslovne funkcije i procese, ali najčešće su to knjigovodstveni poslovi, razne vrsta istraživanja, analitički poslovi, izveštavanje, IT usluge, komunikacija sa kupcima, naplata i plaćanje…

Miloš Turinski sa portala “Infostud” kaže da je Srbija jedna od najboljih destinacija za autsorsing.

– U našim ponudama ovakvih poslova je sve više. Strancima odgovara cena rada, jer smo jeftiniji od zapada, a znanje jezika nam nije problem. Otvaraju se čitave ispostave kompanija gde naši ljudi rade u kol-centrima kao podrška za korisnike u inostranstvu. Veoma su traženi i nastavnici engleskog jezika za onlajn kurseve, najčešće predaju Kinezima i Japancima. Ovaj posao je popularan među mladima i satnice su od 10 dolara pa naviše, dok su satnice za profesora engleskog u Japanu deset puta veće – rekao je Turinski.

Našim radnicima problem predstavljaju, pre svega, smene jer često svoje radno vreme moraju da prilagode onom u Australiji ili Americi.

Interesantna je priča o oglasu za “vajber dadilju”. Dnevnica je iznosila 1.300 dinara, a posao se sastojao od toga da neko bude u komunikaciji sa detetom starijim od 13 godina nekoliko sati tokom večeri.

Autsorsuju se i poslovi unajmljivanja majstora, PR usluga ili organizatora različitih događaja. Sa druge strane, i dizajneri, montažeri, slikari, reditelji, animatori svoj posao pronalaze na ovaj način.

Istočna Evropa – nova Indija

Istočna Evropa postaje nova Indija, koja je jedna od napopularnijih destinacija za unamljivanje spoljnih saradnika, jer kompanije deo poslova sele u svoju vremensku zonu i u kulturološki bliži prostor, u čemu zasad dobro prolazi i Srbija. Prema podacima sajta Statista, globalni prihod od autsorsinga iznosio je oko 85,6 milijardi dolara u 2018. godini, od čega je više od polovine ostvareno u Americi. Jug Evrope bio je regija sa najvećim udelom preduzeća koja se bave ili planiraju da se bave autsorsingom.

Izvor Blic
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More