Povratnici iz inostranstva započeli poslove u zavičaju: “Cilj da stvorimo uslove za povratak i investiranje”

Printscreen youtube
238

Zahvaljujući Srebrnom jezeru koje je ove godine posetilo više od 700.000 gostiju, uz ostvarenih 130.000 noćenja, u Velikom Gradištu sve veći broj ljudi živi od turizma. Zato prvi čovek lokalne samouprave Dragan Milić smatra da su – uz pomoć privatnih preduzetnika kojima je Veliko Gradište sve privlačnije za investiranje – na dobrom putu da nezaposlenost svedu na minimum, pišu Novosti.

– Fabrika ulja “Dunavka” je kupljena iz stečaja i ponovo je počela sa radom, te zaposlila 70 ljudi, ne računajući veliki broj poljoprivrednika koji joj prodaju suncokret, uljanu repicu i soju. I privatnik koji pravi torte i kolače je angažovao isti broj zaposlenih, a jedan drugi preduzetnik, koji ima voćnjak i hladnjaču, najavljuje da će otvoriti stotinu radnih mesta – kaže Milić i najavljuje da bi posle očekivane prodaje firme “Čelik” do stalnih prihoda moglo da dođe još 50 ovdašnjih ljudi.

Ali, saznajemo, radnih mesta će biti i kada stari hotel na Srebrnom jezeru, koji već poduže ne radi, dobije novog vlasnika. Moguća je i gradnja novog hotela sa pet zvezdica, jer za taj poduhvat postoji interesovanje investitora iz Nemačke, a stiglo je i jedno pismo o namerama da se na četiri i po hektara postave solarni paneli za proizvodnju struje.

U ovom delu Srbije je, međutim, još značajnije to što je poslove u zavičaju započelo i nekoliko povratnika iz inostranstva. jedan od njih gaji koke-nosilje, drugi je otvorio turističku agenciju, a treći je izgradio apartmane i restoran, pa uveliko planira podizanje čitavog etno-sela…

– Naša opština ima 23.500 stanovnika, a čak 5.000 ih je na privremenom radu u inostranstvu, pa nam je strateški cilj da im stvorimo uslove za povratak i investiranje. Ako ovde ne budu imali posao, višak stambenog prostora uvek mogu da izdaju turistima – zaključuje Milić i nada se da će najnovije aktivnosti lokalne samouprave zaustaviti i iseljavanje, odnosno da iz Velikog Gradišta ne bude novih pečalbara.

KADROVI

Na području Velikog Gradišta, koje obuhvata i 25 sela, ima oko 1.000 nezaposlenih, a već poduže najviše šansi da dođu do radne knjižice imaju zavarivači, turistički radnici, konobari i kuvari, koji su i te kako traženi, a nema ih dovoljno.

Izvor Novosti
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More