Liturgijsko sabranje, crkva Svete Petke u Parizu okupila Srbe (FOTO)

Foto: PrintScreen/YouTube/TVHram
562

Svaki pojedinac u Francuskoj srpskog porekla je sam po sebi odgovoran za očuvanje svog identiteta, porekla i jezika.

Veoma je važno ne prepustiti se asimilaciji nego svoju decu vaspitavati u duhu srpstva ali poštujući i voleći zemlju u kojoj su rođeni i koja nas je prihvatila. Veliku ulogu ima i Zapadnoevropska eparhija Srpske Pravoslavne crkve, čije je sedište u Parizu.

Foto: PrintScreen/YouTube/TVHram/Episkop dioklijski G.Metodije

U Parizu postoje dve srpske crkve, Sveti Sava koja se nalazi u osamnaestom pariskom arondismanu, i Sveta Petka iz pariskog predgrađa Bondy. Veliki broj ljudi koji se doselio posle ratova devedesetih imalo je potrebu za jednu svetu kuću u kraju gde najviše ima Srba, u departmanu 93. Zbog toga od ne tako davno postoji druga parohija u gradu Bondy, pišu Svi Srbi u Parizu.

Foto: PrintScreen/YouTube/TVHram

Parohija Sveta Petka je proslavila crkvenu slavu gde je bio veliki broj ličnosti iz političkog života Francuske kao i predstavnici ambasade Srbije u Parizu. Veliki broj vernika je uveličao ovaj sveti dan. Malena crkva je ipak uspela da primi sve ljude koji su za tu priliku došli.

Televizijski kanal Hram je napravio sjajnu reportažu o ovom događaju. Želimo da obavestimo sve da se uveliko radi radovi na pronalaženju lokacije za još jednu srpsku crkvu u pariskom regionu jer su dve parohije već mala za sve vernike. Ona bi se nalazila u pariskom predgrađu, u jednom od gradova Pierrefitte-sur-Seine ili Stains. To je jedna sjajna vest znajući da veliki broj Srba živi u tom kraju. Do tada je katolička crkva obećala da će ustupiti jednu od svojih crkvi u tom kraju da bi se održavale liturgije i večernje službe. Lep gest.

Foto: PrintScreen/YouTube/TVHram
Izvor Svi Srbi u Parizu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More