Andrea Petković govori tri jezika, piše kolumne, a na voditeljskom debiju je gledalo više od milion gledalaca

334

Jedna od najpoznatijih, i posle legenderne Štefi Graf treća na listi najuspešnijih nemačkih teniserki svih vremena, višestruka prvakinja Nemačke Andrea Petković srpske gore list, u nedelju 1. decembra je na veoma gledanom Drugom programu javnog servisa ZDF debitovala kao voditeljka sportskog programa, pišu Novosti.

Andrea je rođena u srpskoj porodici u Tuzli 9. septembra 1987. Roditelji su je kao šestomesečnu bebu doneli u Nemačku gde je odrasla i gde i danas živi. Da kako Srbi često kažu “krv nije voda” pokazalo se kada je na inicijativu svog oca, ondašnjeg jugoslovenskog profesionalnog tenisera i igrača u Devis kupu Zorana Petkovića, sa 6 godina počela da trenira tenis.

Upornim radom nizali su se uspesi ka zacrtanom cilju da dogura do 50 mesta na svetskoj rang listi. U svoje najbolje vreme zauzimala je deveto mesto sa do danas zarađenih preko 7 miliona dolara.

I pored uspeha u tenisu, stalnih treninga, putovanja i „preskočenog“ pretposlednjeg razreda gimnazije, Andrea je maturirala sa veoma visokom nadprosečnom ocenom, od najbolje moguće ocene 1,0 Andrea je maturirala sa 1,2!

Započela je studije politologije koje, kako kaže, i pored brojnih obaveza želi da završi. Pored maternjeg srpskog, govori nemački, engleski i francuski jezik.

Sa velikim uspehom se svojim kolumnama dokazala se i kao saradnik najpoznatijih nemačkih dnevnih novina Zidojče cajtung, Frankfurter algemajne cajtung i dr, ali i više američikh novina.

Zbog njenog velikog opšteg znanja, angažovanja na polju novinarstva i kulture, pa i na humanitarnom radu, dobila je nadimak – intelektualka!

Već dolazeće godine očekuje se izdanje njene prve knjige, najverovatnije u vidu sopstvene autobiografije.

Posle mnogo uspeha na teniskim terenima širom Evrope i sveta i dokazanog talenta za novinarski posao, uz to lepog izgleda, bilo jesasvim normalno da je Andrea Petković, danas tridesetdvogodišnja mlada žena, „zaplovila“ i u TV vode. Postala je voditeljka veoma popularnog sportskog programa u kome se govori o mnogim sportskim granama a ne samo o tenisu. Andreu je u njenom prvom nastupu videlo oko 1,5 miliona gledalaca!

Doduše, u prvom nastupu kao voditeljka sportskog programa, u početku je veoma kratko pokazala i malo treme. Možda su trenutnoj tremi doprinele srdačne, čestitke njenog sunarodnika i poznanika, Srbina iz Bosne a danas fudbalera Crvene Zvezde, Marka Marina.

On joj je na srpskom jeziku poželeo puno sreće i uspeha u novom segmentu njenog sportskog delovanja.

Andrea tvrdi, da se i pored sve većeg broja obaveza tenisa neće (još) odreći, nastupaće sporadično na pojedinim turnirima.

Andrea Petković je 2001. godine dobila nemačko državljanstvo, zato je Nemci smatraju svojom teniserkom. Ali iz njenih brojnih izjava se jasno vidi da je Andreja i pored 32 godine boravka u Nemačkoj, ostala vezana za svoju postobinu, po roditeljima i za svoje srpsko poreklo.

Redovni čitaoci pamte njene izjave koje su “Novosti” zabeležile u Beogradu 2016. i 2017. godine i u Parizu juna ove godine. Posebne simpatije Srba koji žive u Nemačkoj Andrea je stekla kada je u jednom TV intervjuu nemačkoj televiziji datom 2015. godine u automobilu, spontano zapevala „Đurđevdan“.

Izvor Novosti.rs
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More