Kraljica Elizabeta za božićne poklone potroši vrtoglavih 30.000 funti (FOTO)

Ona za Božić i Novu godinu kupi čak 520 poklona za članove kraljevske porodice i osoblje, tvrdi njen bivši saradnik za londonski Dejli mejl

Foto Youtube Printscreen
135

Praznici poput Božića su skupi za većinu ljudi, pa i za britansku kraljicu Elizabetu koja za tu priliku na poklone za porodicu i osoblje troši vrtoglavih 30.000 funti.

Ona za Božić i Novu godinu kupi čak 520 poklona za članove kraljevske porodice i osoblje, tvrdi njen bivši saradnik za londonski Dejli mejl.

Njeno veličanstvo (93), takođe, šlje 750 božićnih čestitki – na kojima se obično nalazi porodična fotogrfija – a šalje ih rođacima, prijateljima, članovima kraljevskog domaćinstva i članovima raznih delegatcija britanskog Komonvelta i zvaničnicima prijateljskih zemalja.

 

Isti izvor je ispričao da osoblje koje opslužuju kraljevsku porodicu poklone od kraljice dobija obično dve sedmice pre 25. decembra u jednoj od prostorija Bakigamske palate.

U redu jedan po jedan oni prilaze da prime poklone od kraljice i dok svakom od njih ona kaže nekoliko reči, oni joj uljudno zahvaljuju, uz obavezni božićni pozdrav:”Srećan Božić”.

A pokloni su obično u vidu žetona za knjige ili malog komada porcelana iz palate, uz božićni puding.

Ako neko od osoblja zbog posla ne može da prisustvuje ovoj ceremoniji uručivanja poklona, oni im se šalju uz vizitkartu Njenog veličanstva i princa Filipa.

Ovu tradiciju je prvi započeo kraljičin deda, kralj Džordž V, a nastavio je njen otac kralj Džordž VI.

Isti izvor otkriva da je kraljica takođe ranije uoči Božića lično uživala u šopingu, a da je potom poklone birala u Bakigamskoj palati tako što bi joj izabrane prodavnice, poput Harrodsa i Fortnum and Masona, poslali pune kombije sa mnoštvom stvari.

Te stvri bi bile izložene po stolovima u dve prostorije u palati, koje ona obilazi, razgleda i bira.

„To je bilo poput njenog vlastitog kraljevskog tržnog centra, ali se od toga odustalo, jer ne vredi trošiti energiju na takve stvari”, priča kraljičnin saradnik.

Inače, na Kanalu 5 britanske televizije ovih dana je emitovan film o tome kako kraljevska porodica dočekuje Božić.

Oni se na Badnji dan okupljaju u Sandringemu u tačno 18 sati, gde u dnevnoj sobi tokom cele večeri razmenjuju poklone.

Kada je u pitanju kraljičina uža porodica, ona od njih voli da prima šaljive poklone, poput onog koji joj je jednom prilikom poklonio princ Hari.

Bila je to kapa za tuširanje sa natpisom “Ain”t life bitć” (Zar život nije kučka).

Izvor Daily mail
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More