Okrugli sto o Srbima u Rumuniji: “Važno da se vidi identitet manjina, i način kako ga sačuvati”

Printscreen RTS.RS
158

Odbor za proučavanje nacionalnih manjina i ljudskih prava SANU, koji već godinama jedan deo svojih aktivnosti posvećuje Srbima izvan matične zemlje, pokrenuo je inicijativu da kulturne i naučne ustanove ovih zajednica predstave svoju delatnost stručnjacima i zainteresovanoj javnosti u Srbiji. Na ovaj način, može se doprineti boljoj saradnji na relaciji matična zemlja – manjine u okruženju, pre svega na polju nauke i kulture. Među prvima predstavio se Savez Srba u Rumuniji, piše RTS.RS.

„Još jedno okupljanje ovde u studenom Beogradu pod okriljem SANU gde imamo priliku da u okviru jednog projekta koju je Srpska Akademija pokrenula da se Srbi iz Rumunije i Savez Srba predstavi u matičnoj Srbiji, da predstavimo deo našeg bogatog kulturnoistorijskog i duhovnog nasleđa”, kaže Ognjan Krstić, predsednik Saveza Srba u Rumuniji.

Prikazan je i dokumentarni film o srpskoj zajednici u Rumuniji.

Printscreen RTS.RS

„To je dokumentarni film „Srbi u Rumuniji” rađen 2013. godine uz finansijsku podršku Vlade Rumunije i naravno Saveza Srba u Rumuniji. Pokušali smo da u 27 minuta prikažemo ono šta je bitno o srpskoj zajednici u Rumuniji”, kaže Rajko Kornja, član Upravnog odbora Rumunskog javnog servisa.

Izdavačka delatnost Srba u Rumuniji je nesumnjivo jedna od najbogatijih kada je reč o Srbima u susednim zemljama.

Za vreme trajanja okruglog stola u Galeriji nauke i tehnike SANU prikazana je i mini izložba naučnih monografija u izdanji Izdavačke kuće Saveza Srba u Rumuniji.

„Mi izdajemo oko 15,20 izdanja godišnje i gledamo da pokrivamo sve vidove naše kulturne aktivnosti, počev od monografija, proznih knjiga, knjiga pesama, aforizama, antologija itd”, rekao je Goran Mrakić, direktor Izdavačke delatnosti Saveza Srba u Rumuniji.

Osnovna namera Odbora za proučavanje nacionalnih manjina i ljudskih prava jeste da ovim predstavljanjem naših manjina u susednim zemljama doprinese boljem razumevanju i saradnji matice i manjina u okruženju.

„Važno da, ne samo sa simpatijama, ali treba i sa simpatijama, kao i sa naučnom preciznošću i odanošću, da se vidi identitet manjina, ovog puta Srba u Rumuniji, da se vidi na koji način se može sačuvati taj identitet”, kaže akademik Tibor Varadi, predsednik Odbora za manjine SANU.

Celokupan nastup i predstavljanje srpske zajednice u Rumuniji završen je prigodnim kulturno-umetničkim programom, koji su osmislili glumac Marko Adžić i izvođač srpskih narodnih pesama Pera Todorović sa tamburaškim orkestrom „Temišvarski spomenari”.

Izvor RTS.RS
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More