“Forbs” objavio listu najmoćnijih žena, na njoj i srpska premijerka

Foto/Printscreen/You Tube
188

Nemačka kancelarka Angela Merkel devetu godinu za redom zauzela je prvo mesto na listi 100 najmoćnijih žena sveta američkog poslovnog magazina “Forbs”, dok se srpska premijerka Ana Brnabić našla na 88 mestu.

“Forbs” opisuje Brnabić kao prvu ženu premijera i prvog deklarisanog homoseksualca na toj poziciji u, kako navodi, tradicionalno konzervativnoj Srbiji.

Američki magazin podseća da je tokom svog prvog govora kao premijerka, Brnabić pozvala poslanike da “ožive tromu ekonomiju” kroz pružanje podrške mladim preduzetnicima.

Ističe i da je Brnabić razgovarala sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem u okviru napora za postizanje mirovnog rešenja u vreme kada Srbija stremi da postane članica EU 2025. godine.

Navodi i da se bivša ministarka državne uprave i lokalne samouprave insistirala na modernizaciji zemlje kroz uvođenje sistema elektronske uprave i obaveznih časova IT-a u nastavi.

Prvo mesto na listi zauzela je nemačka kancelarka Angela Merkel, koja se na listi našla po 14. put, a za njom slede predsednica Evropske centralne banke i bivša šeficu MMF-a Kristin Lagard na drugom mestu i

predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi na trećem mestu.

Odmah iza njih je nova predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, dok je izvršna direktorka “Dženeral motorsa” Meri Bara zauzela peto mesto.

Na 16. mestu našla se švedska aktivistkinja Greta Tunberg, koja je time posatala najmlađa žena koja se našla na ovoj listi, otkako se ona pravi.

Najviše žena na listi dolazi iz Severne Amerike, odnosno njih 50, iz azijsko-pacifičkog regiona potiče njih 21, dok iz Evrope, koja je posmatrana zajedno sa Rusijom i Turskom, dolazi njih 18.

Velika Britanija je izdvojena i iz nje dolazi pet žena, sa Bliskog istoka su tri žene, iz Latinske Amerike dve, a jedna iz Afrike.

Kako navodi “Forbs”, na ovogodišnjoj listi našle su se žene iz šest kategorija: biznis, tehnologija, finansije, mediji i zabava, politika i filantropija.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More