Plata 3.000 evra, samo da se vrate, Grci pokreću pilot projekat protiv “odliva mozgova”

Foto: Pixabay
181

Grci pokreću pilot projekat kojim će pokušati da spreče i preokrenu efekte “odliva mozgova”, piše “Tajms”.

Prema podacima grčke Centralne banke, 420.000 visokoobrazovanih, mladih Grka napustilo je svoje domove u poslednjih deset godina zbog teške finansijske krize i posao potražilo u drugim delovima sveta.

Zato u sklopu novog programa “Ribrejn Gris”, grčke vlasti žele da nagovore barem 500 visokokvalifikovanih Grka između 28 i 40 godina, koji trenutno rade u inostranstvu, da se vrate u domovinu, a nude im dobre pozicije i minimalnu mesečnu platu od 3.000 evra (prosečna lanjska plata u Grčkoj bila je oko 1.100 evra). Budući da Grčka beleži veliki deficit kvalifikovane radne snage, posebno u IT sektoru, naglasak će biti na onima koji imaju diplome iz tih područja.

U prvoj godini zaposlenja, povratniku će dve trećine plate pokrivati država, sufinansiranjem iz EU fondova, a preostalu trećinu poslodavac. Kompanije koje žele da učestvuju u programu obvezaće se da zaposlenog na poslu zadrže, nakon prve subvencionirane godine, još barem godinu dana uz istu platu koju će u pokrivati u celosti, prenosi portal Novac.

Grčke vlasti očekuju da će brojne lokalne firme u narednim nedeljama i mesecima izraziti interes za zapošljavanje talentovanih ekonomskih emigranata.

“Nema šanse da grčke firme, koje žele da prošire svoje potencijale, neće hteti da zadrže te talente za stalno jednom kada ih zaposle”, rekao je grčki ministar rada Janis Vrucis.

Međutim, očekuje se, prema pisanju grčkih medija, da će nova mera izazvati veliki bunt među onima koji su ostali u Grčkoj za vreme finansijske krize, a trenutno na istim pozicijama rade za mesečne plaće ispod hiljadu evra. Neki mediji su meru već proglasili diskriminatornom.

Izvor Blic
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More