Nemačka je lider u prodaji električnih automobila, prestigla i Norvešku

Foto/Pixabay
180

Nemačka je prestigla Norvešku u prodaji potpuno električnih automobila od početka godine, pokazuju najnoviji prodajni rezultati, a rast prodaje je rezultat državnog subvencionisanja.

Kolika je važnost državnih podsticaja za tržište pokazuje primer najmnogoljudnije zemlje na svetu – prodaja u Kini je u padu već četiri meseca, nakon što je vlada smanjila subvencije.

Na Kinu otpada oko polovine svetske prodaje elektrifikovanih automobila, SAD su druge, a Norveška je sve do sada bila treća.

Tako je Nemačka, najveće evropsko tržište automobila, prvi put lider i u ovom segmentu.

U Nemačkoj je do novembra registrovano 57.533 novih EV-a u poređenju sa 56.893 u Norveškoj.

Norveška je prodavala najviše električnih automobila u Evropi svake godine od 2010, kada je Nišan Leaf, prvi masovno proizvedeni električni automobil, imao svoju premijeru.

Ove brojke daju sveže dokaze da EV tehnologija postaje sve više u evropskom automobilskom središtu, gde se nemački Volkswagen Group, BMW i Daimler pripremaju za veliki podsticaj EV-a.

Iako se Norveška pojavila kao regionalno žarište zahvaljujući velikodušnim vladinim subvencijama, zemlja s oko 6,4 odsto veličine nemačkog stanovništva nema previše mesta za dalji rast, a osim toga vlasti u mnogim EU zemljama povećavaju svoje podsticaje za kupovinu elektrifikovanih vozila, uključujući i susednu Hrvatsku.

Ofanziva nemačkih proizvođača električnim modelima je u punom jeku.

Nemački proizvođači automobila udvostručiće ponudu EV automobila na 150 modela do 2023. godine i uložiti 50 milijardi evra do 2024.

Iako su prodajne brojke osnažile, električna vozila i dalje su mali deo celokupne prodaje EV u celoj Evropi. Širom “Starog kontinenta” prodaja električnih automobila činila je samo 3,1 odsto novih registracija u trećem tromesečju, prema Evropskom udruženju proizvođača automobila.

Apetit potrošača za električnim modelima biće dodatno testiran sledeće godine kada nemački proizvođači automobila počnu da uvode konkurentne modele Teslinoj najpovoljnijoj ponudi Modelu 3.

Volkswagenov ID.3 počeće uskoro da se prodaje za nešto ispod 30.000 evra, u poređenju sa klasičnim VW Golfom koji kreće od oko 20.000, dok je Model 3 oko 44.000 evra, prenosi B92.

Nemačka vlada je takođe povećala novčane podsticaje za elektrifikovane automobile kao deo velikog ekološkog paketa.

Pogodnosti se daju za elektrifikovane automobile koji koštaju manje od 40.000 evra, što bi trebalo da podstakne potražnju za povoljnijim modelima.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More