Kancelarija UN u Srbiji: Podaci o pravima mladih alarmantni

Foto/Unsplash/Papaioannou Kostas
168

Mladi u Srbiji imaju 20 odsto niže mesečne zarade, osam od deset prima zaradu koja je niža od republičkog proseka, dok petina mesečno zarađuje manje od minimalne zarade, navedeno je u izveštaju o pravima mladih u Srbiji, iza kojeg stoji Kancelarija UN u Srbiji.

Stalna koordinatorka Ujedinjenih nacija (UN) u Srbiji Fransoaz Žakob istakla je da UN godinama radi sa mladima u Srbiji i da je jedan od razloga zašto su podržali ovo istraživanje to što verodostojno pokazuje stanje mladih.

“Kroz rad ovde uvideli smo neke alarmantne podatke, zato smo se uključili u ovo istraživanje. Kako bismo shvatili bolje šta se dešava sa mladima u Srbiji, koji su uzroci i šta je neophodno preduzeti. Ono što je pozitivno je to što je Vlada Srbije prepoznala njihove probleme i radi intezivno na tome da ih reši”, rekla je Žakob.

V. d. direktora Kancelarije za ljudska i manjinska prava Vlade Srbije Suzana Paunović, rekla je da je neophodno da se ovaj Izveštaj predstavi na sednici Vladinog saveta koji prati preporuke mehanizama UN i da se sa ovim izveštajem upoznaju lokalne samouprave.

“Osim toga, bilo bi dobro i da se izveštaj predstavi u Parlamentu i da se narodni poslanici upoznaju sa onim što piše u njemu i mislim da ćemo nakon praznika uspeti to da uradimo. Moj savet je da se to organizuje u saradnji dva skupštinska odbora, Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova, i odbora koji se bavi pitanjima socijalne zaštite”, rekla je Paunović.

Na predstavljanju izveštaja, osim ekonomskog položaja mladih, prepoznato je i njihovo mentalno zdravlje i stabilnost kao jedno od prioritenih pitanja.

U istraživanju je 45 odsto mladih izjavilo da je konstantno zabrinuto zbog nečega, dok je više od polovine njih navelo da je u protekle dve godine doživelo bar jedan stresni događaj, a više od jednog stresnog događaja iskusilo je 23 odsto učenika.

Osećanje potpune bezvrednosti navodi 12 odsto učenika, dok njih sedam odsto navodi da im se dešava da razmišljaju o prekidanju života.

Podaci romske populacije i drugih marginalizovanih grupa, pokazuju da su oni dodatno ugroženi.

Tu je najveći problem dostupnost zdravstvene zaštite, ali i pitanje ranih brakova, koje naročito pogađa devojčice u romskim naseljima.

Motiv za istraživanje u kojoj meri se u Srbiji ostvaruju ljudska prava mladih leži u rezoluciji Saveta za ljudska prava u kojoj je preporuceno državama članicama Ujedinjenih nacija da razmotre probleme sa kojima se mladi susreću, a u cilju potpunog ostvarivanja ljudskih prava mladih, kao i da podele primere najboljih praksi koje su razvile u radu na realizaciji ljudskih prava mladih.

Izveštaj je, kako je rečeno, predstavljen u nadi da će se široj populaciji teškoće u ostvarivanju prava mladih i da će predstavljati polaznu osnovu za ostvarenje dijaloga o problemima sa kojima se mladi susreću.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More