Patrijarh na slavi kod Karađorđevića

Foto: SPC
359

Srpska dinastija Karađorđević 13. decmbra proslavlja Krsnu slavu Svetog Andreja Prvozvanog. Slave muški potomci kralja Petra Prvog i potomci njegovog sinovca kneza Pavla Karađorđevića, kako oni u Srbiji tako i oni u dijaspori.

Kod jedinca poslednjeg jugoslovenskog kralja Petra II Karađorđevića – princa Aleksandra II i njegove supruge princeze Katarine, u Kraljevskom dvoru na beogradskom Dedinju, liturgiju će na dan Krsne slave, kako je najavljeno iz prestolonaslednikove kancelarije, služiti patrijarh Irinej Gavrilović sa više srpskih vladika i sveštenika iz Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke. Bogosluženje se održava u dvorskoj kapeli, dok se obred sečenja slavskog kolača obavlja u plavom salonu starog dvorskog zdanja.

U impozantnoj dvorskoj trpezariji potom se servira praznični ručak za porodicu, visokodostojnike Srpske pravoslavne crkve i izaslanike drugih verskih zajednica.

Tokom popodneva i večeri, na dva uzastopna slavska prijema u Belom dvoru, princ Aleksandar i princeza Katarina ugostiće predstavnike diplomatskog kora, visoke zvanice iz društveno-političkog, naučnog i umetničkog života Srbije, te članove prestolonaslednikovih savetodavnih tela i prijatelje porodice Karađorđević.

Pucanj u sina Božjeg

Za duhovne potrebe kraljevske porodice, još pre Drugog svetskog rata,u okviru dvorskog kompleksa Кarađorđevića podignuta je kapela posvećena Svetom Andreju Prvozvanom i kolonadom spojena sa dvorskom palatom. Izgrađena je po uzoru na Milutinovu Кraljevsku crkvu u Studenici, kapelu su živopisali ruski slikari pre Drugog svetskog rata.

Partizani, na čelu sa komunistima-ateistima su nakon zaposedanja Dedinja,krajem 1944.godine, odmah se obrušili na dvorsku bogomolju. I danas na fresci Isusa Hrista u svodu kapele, postoji rupa od metka ispaljenog u Isusovo čelo, a na freskama po zidovima su jasno vidljive rupe od metaka kako na Svetom Andreju Prvozvanom tako i po drugim oslikanim svecima.

Metak u Isusa, prema istortijskim navodima, ispalio je stric Stjepana Mesića, Marko Mesić koji se partizanima priključio pred kraj Drugog svetskog rata, prethodno je bio zarobljen u Rusiji kao ustaški bojovnik u hitlerovskim jedinicama. Inače, pored odlikovanja Josipa Broza, Mesić je ranije dobio odlikovanja od Adolfa Hitlera, Benita Musolinija i Ante Pavelića.

Nisu bile pošteđene ni ikone na ikonostasu dvorske kapele. Ako se bolje pogledaju, vidi se da štrči ikona Bogorodice sa sinom Isusom. Neuko je naslikana i postavljena na mesto istoimene, ali originalne ohridske ikone. Original su, takođe iz obesti, komunisti izvalili, a novu morali da naprave pošto je etiopski car Hajle Selasije (pripadao Etiopskoj pravoslavnoj crkvi) uoči prvog dolaska u Beograd insistirao da vidi unutrašnjost dvorske kapele, da se u njoj pomoli Bogu. Tad su iz bogomolje prethodno morale biti iznete četke, metle, krpe i deterdženti, jer je Josip Broz kapelu pretvorio u ostavu za spremačice.

R. Lončar

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More