Švajcarski sistem zbrinjavanja napuštenih beba uskoro u Srbiji

Foto: printscreen/RTS
232

U Švajcarskoj se problem napuštanja beba rešava otvaranjem “Babyfenster”-a, pri najvećim Kantonalnim bolnicama na teritoriji cele zemlje. “Babyfenster” su mesta na kojima majke koje dođu u situaciju da žele da ostave bebu, mogu to da učine apsolutno anonimno i da bebu ostave u sigurne ruke. Na taj način život bebe nije ni na koji način ugoržen.

Njihova iskustva pomoći će pokretanju takvog projekta u Srbiji, pod nazivom “Sigurna kolevka”.

U poslednjim decenijama na teritoriji Republike Srbije česti su slučajevi napuštenih beba, koje majke kako bi ih se rešile, ostavljaju na najrazličitijim mestima. Poslednji u nizu slučaj koji je potresao celu Srbiju, ali i sve ostale koji su čuli za to, dogodio se u avgustu ove godine u Beogradu. Majka je svoju tek rođenu bebu, sa pupčanom vrpcom i posteljicom stavila u kesu i ostavila u kontejneru u beogradskom naselju Žarkovo, piše RTS.

Pukom srećom jedan prolaznik je čuo zvuke iz kontejnera, pronašao bebu i pozvao nadležne organe. Na žalost ovaj dramatični slučaj je bio peti 2019. godine.

Uzimajući u obzir da je 2018. godine bilo 33 slučajeva napuštene dece i beba (zvanični podatak Centra za socijalni rad), Srbija se nalazi u alarmantoj situaciji što se tiče ovog problema.

 Bebe se napuštaju i u Švajcarskoj

U Švajcarskoj je ovaj problem rešen otvaranjem “Babyfenster”-a, pri najvećim Kantonalnim bolnicama na teritoriji cele zemlje. „Babyfenster” su mesta na kojima majke koje dođu u situaciju da žele da ostave bebu, mogu to da učine apsolutno anonimno i da bebu ostave u sigurne ruke. Na taj način život bebe nije ni na koji način ugoržen.

„Babyfenster”-i postoje u Švajcarskoj već 10 godina i prema statističkim podacima značajno su smanjili broj napuštenih beba generalno, ali i beba koje su pronađene bez znakova života.

Projekat “Babyfenster” vodi Švajcarska fondacija za pomoć majci i detetu (Schweizerische Hilfe für Mutter und Kind). Ovu fondaciju vodi njen osnivač gospodin Dominik Müggler, koji je u organizaciji Udruženja SERBINFO i Fondacije za majku i dete iz Srbije boravio u Srbiji, kako bi preneo iskustva iz Švajcarske, ali i zajedno sa fondacijom iz Srbije pokrenuo projekat „Sigurna kolevka”.

 „Babyfenster” i u Srbiji

Prilikom boravka u Srbiji gospodin Müggler se zajedno sa dorektorom portala Serbinfo.ch i osnivačem Fondacije za majku i dete, gospodinom Vladimirom Miletićem sastao sa predstavnicima Vlade Republike Srbije, ministarkom za demografiju i populacionu politiku prof. dr Slavicom Đukić-Dejanović, poglavarom Srpske pravoslavne crkve, patrijarhom srpskim Irinejem i ambasadorom Švajcarske Konfederacije u Srbiji Filipom Geom.

 Projekat od javnog značaja za Srbiju

U razgovoru sa ministarkom za demografiju i populacionu politiku prof. dr Slavicom Đukić-Dejanović, koja je ispred Vlade Republike Srbije primila pokretače projekta „Sigurna kolevka” u Srbiji, predstavljena su dosadašnja iskustva koje je projekat imao u Švajcarskoj i razmatrani su načini kako bi on mogao biti primenjen na teritoriji Republike Srbije. Ministarka Đukić-Dejanović je istakla da je problem napuštenih beba u Srbiji problem koji traje već duži niz godina, i da je u zemlji koja ima evidentih probelma sa natalitetom rešavanje problema napuštenih beba i prevencija u toj oblasti od javnog značaja za Srbiju. Prof. dr Slavica Đukić-Dejanović je dala punu podršku za početak realizacije projekta, imajući u vidu da je projekat u skladu i sa nacionalnom strategijom o podsticanju razvoja koju je usvojila Vlada Republike Srbije, marta 2018. godine.

 Blagoslov Srpske pravoslavne crkve

Direktora Švajcarske fondacije za pomoć majci i detetu, Dominika Müggler-a i osnivača Fondacije za majku i dete, Vladimira Miletića primio je i poglavar Srpske pravoslavne crkve, Njegova Svetost patrijarh srpski gospodin Irinej koji je u njegovo lično ime i ime cele Srpske pravoslavne crkve dao blagoslov za porojekat „Sigurna kolevka” u Srbiji, istakavši da je spašavanje svakog života, a pre svega života beba na taj način hrišćanski čin koji je i više od humanitarnog. Njegova Svetost je izrazila nadu da će blagoslov i podrška Srpske pravoslavne crkve pomoći u realizaciji projekta „Sigurna kolevka”.

Đakon dr Aleksandar Praščević, Dominik Müggler, Njegova Svetost patrijarh srpski Irinej, Vladimir Miletić
Đakon dr Aleksandar Praščević, Dominik Müggler, Njegova Svetost patrijarh srpski Irinej, Vladimir Miletić

 Ambasada Švajcarske u Srbiji podržava projekat

Na prijemu kod Nj. E. Filipa Gea, ambasadora Švajcarske u Srbiji, projekat „Sigurna kolevka” je dobio apsolutnu podršku, nakon čega su gospodin Dominik Müggler i Vladimir Miletić sa ambasadorom razmatrali na koji bi način najbolje moglo primeniti švajcarski primer projekta „Sigurne kolevke” u Srbiji imajući u vidu iskustva švajcarske Ambasade u implementaciji programa „Švajcarske saradnje sa Srbijom” koja ima cilj da doprinese efikasnim i efektivnim demokratskim institucijama i procesima. Švajcarska je vodeći donator u okviru Sektorske radne grupe donatora za oblast društvenog razvoja i ljudskih resursa.

 

 

Izvor RTS
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More