Veliki crkveno-narodni sabor u Nikšiću, mitropoli Amfilohije poziva na večeru pomirenja sve stranke u CG

Tom prilikom mošti Svetog Vasilija biće donete u Nikšić iz Ostroga

Foto: Mitropolija crnogorsko-primorska
281

Mitropolit crnogorsko-primorski Srpske pravoslavne crkve Amfilohije izjavio je da ima nameru da oko Božića pozove na, kako je kazao, “bratsku večeru pomirenja”, predstavnike svih političkih partija u Crnoj Gori, bilo da su Albanci, Crnogorci, muslimani, katolici.

“Da na tom pomirenju i bratskoj ljubavi gradimo budućnost, i svoju, i svoje dece i Crne Gore, a ne na mržnji, na deobama i svađama, krvoprolićima i onome što je građeno naročito od 1941. godine”, poručio je mitropolit, a prenele sinoć podgoričke “Vijesti”.

Najveću pravoslavnu svetinju manastir Ostrog i leti poseti preko 300.000 vernika (FOTO, VIDEO)

On se iz manastira Ostrog obratio crnogorskim vlastima, da, kako je naveo, shvate “da ničija nije do zore gorela, i da je svaka vlast od danas do sutra, kao i naši životi”.

“Prema tome, ja ih pozivam da se oni sami vrate onom izvornom crnogorstvu, izvornoj Crnoj Gori, i da se oslobode od nasleđa bratoubilačkog i bogoubilačkog, jer sve što je građeno ovde (manastir Ostrog), građeno je na ljubavi prema Bogu i ljubavi prema bližnjima. To je svedočanstvo ove svetinje”, zaključio je Amfilohije.

Mitropolit je takođe najavio da će na crkveno-narodnom saboru koji je planiran za 21. decembar u Nikšiću, biti donete mošti Svetog Vasilija Ostroškog.

Sabor se održava kao glas protiv Zakona o slobodi vere koju aktulena vlast  planira da usvoji, kojim bi se u državnu svojinu upisale svi verski objekti za koje verske zajednice u Crnoj Gori ne mogu da dokažu vlasništvo. To je ključna poruka u predlogu Zakona o slobodi veroispovijesti ili uverenja i pravnom položaju vjerskih zajednica.

Sličan predlog zakona povučen je 2015. godine zbog snažnog otpora Mitropolije Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori. Kao i prije četiri godine, najoštrije reakcije dokaze iz SPC.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More