Papa odgovorio i srpskom patrijarhu, već poslao kardinala da ispita problem

FOTO TANJUG/ RADE PRELIC
276

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja uputio je pismo patrijarhu srpskom Irineju u kojem je izrazio zabrinutost zbog spornog zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori, koji ugrožava više od 650 hramova Srpske pravoslavne crkve (SPC) u toj zemlji.

Odgovarajući na pismo patrijarha srpskog Irineja, papa je istakao da su primedbe i zabrinutosti SPC povodom ovog zakona razmotrene u Rimokatoličkoj crkvi s posebnom pažnjom.

– Zahvaljujem vam što ste mi bratski izrazili vašu zabrinutost zbog takvog predloga zakona i zbog negativnih posledica koje on može da proizvede, ne samo za SPC u Crnoj Gori već i za lokalnu Katoličku crkvu – naglasio je papa i dodao:

– Državni sekretar kardinal Pjetro Parolin lično se obratio predsedniku vlade Crne Gore Dušku Markoviću, ne sa ciljem da se meša u unutrašnje stvari crnogorske države, već u nadi da zakon koji se predlaže, a koji se tiče verskih sloboda, bude donesen na demokratskim principima, jer u suprotnom neće biti potvrđen ako se prethodno ne postigne najveća moguća saglasnost svih verskih zajednica u CG.

Papina poruka uznemirila pristalice nekanonske crkve u Crnoj Gori

Podsetimo, vlada Crne Gore je 6. decembra usvojila tekst zakona o slobodi veroispovesti, koji podrazumeva da sve verske zajednice moraju da dokažu da su pre 1918. godine bile vlasnice crkvene imovine, inače će im ona biti oduzeta. Zakon je uperen protiv eparhija SPC u CG, ali i drugih verskih zajednica, prvenstveno Rimokatoličke crkve i Islamske zajednice.

Vladika mileševski Atanasije Rakita, čiji se deo eparhije prostire u CG, kaže za Kurir da je papino pismo izuzetno važno.

– To što je on izrazio zabrinutost govori da je situacija ozbiljna, ali verujem da će Crna Gora ipak da odustane od ovog zakona – rekao je Rakita i dodao da se pokazuje da ceo hrišćanski svet pristupa zdravom viđenju SPC.

Izvor Blic
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More