Ovaj grad u Srbiji nudi onima koji tu žele da žive, besplatne kuće i stanove na korišćenje i to nije sve

Wikimedia Commons
252

Opština Knjaževac od šezdesetih godina prošlog veka ima negativan prirodni priraštaj. Opštinske vlasti veruju da će projektom podele državnih stanova i kuća na korišćenje građanima Srbije koji žele da žive u ovom gradu, zaustaviti taj trend.

Prema popisu iz 2011. godine u knjaževačkoj Opštini bilo je nešto više od 32.000 stanovnika. Desetak godina kasnije taj broj je opao za nekoliko hiljada. Zbog svega toga opštinske vlasti su pored ostalih mera za povećanje broja žitelja na ovom području ponudile besplatan smeštaj svim građanima Srbije koji žele da žive u ovoj Opštini, navodi RTS.

– Dobra ideja da se vrati omladina, da se rađaju deca u tim selima, da nam se pokrenu škole da bi smo pokrenuli poljoprivredu.

– Što se tiče ovih stanova ja sam prezadovoljan sa tim što se uradilo, da damo ljudima krov nad glavom – kažu anketirani.

U Opštini Knjaževac kažu da je u toku popis objekata koji su u državnom vlasništvu. Po završetku tog posla kuće i stanovi će biti renovirani i ponuđeni, besplatno, na korišćenje svim građanima Srbije.

Mi želimo da na ovaj način uz sve mere pronatalne politike, a naveo bih: 4.000 evra za svaku nezaposlenu majku koja rodi treće dete. Mi želimo da povećamo broj stanovnika. U svakom selu u kome bi došao da živi jedan bračni par, to bi, možda, značilo još nekoliko dece u tom selu, to bi značilo i opstanak tih naših sela”, kaže za RTS Milan Đokić, predsednik Opštine Knjaževac.

U Knjaževcu kažu da je ova javna pozivnica dobra osnova za sveukupan razvoj, tim pre što će budući stanovnici ove opštine imati mogućnost zaposlenja kako u industrijskom tako i u poljoprivrednom sektoru.

U opštini Knjaževac od februara svaka nezaposlena majka za treće dete dobija po 480.000 dinara na 24 jednakih mesečnih rata. To znači da će dete do svoje druge godine svakog meseca dobijati po 20.000 dinara!

“Za prvorođeno i drugorođeno dete opština daje jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 35.000 dinara, a za trećerođeno jednokratnu pomoć od 100.000 dinara plus 480.000 u mesečnim ratama. U cilju poboljšanja nataliteta u svi knjaževački osnovci dobijaju besplatnu užinu, kao i besplatne udžbenike za svako treće, četvrto i peto dete u prodici. U školu, sa besplatnim knjigama, idu i učenici iz socijalno ugroženih porodica”, izjavio je ranije Đokić, predsednik opštine Knjaževac.

Izvor Blic
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More