Vučić uveren da Makron neće zaboraviti Srbiju

FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC
134

BEOGRAD – Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da je, kada je reč o novoj metodologiji u procesu proširenja EU, koju je inicirala Francuska, na Srbiji da sačeka, a da je uveren da francuski predsednik Emanuel Makron neće Srbiju ni zaboraviti,ni ostaviti usamljenu.

Vučić je rekao da je tokom posete Parizu u dva navrata razgovarao sa Makronom, koji mu je preneo francuske razloge zašto ta zemlja traži promene u metodologiji, te istakao da smo mi u tome videli mnogo šansi za Srbiju.

“Ali, koja metodologija će biti prihvaćena… Stigao je i drugi predlog Italijana, Poljaka, drugih iz Višegradske grupe, Austrije. Na nama je da sačekamo, da radimo svoj posao”, rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara posle sastanka sa francuskom ministarkom odbrane.

Vučić je istakao da ima poverenja u Makrona i da je uveren da francuski predsednik Srbiju neće zaboraviti, ni ostaviti usamljenu.

“A, sad da izigravam baba Vangu i da nagađam šta će da bude za pola godine, godinu…”, primetio je Vučić i istakao da će fokus EU sada biti na Bregzitu i da sada “nema teorije” da se Unija bavi bilo čim drugim dok se Bregzit ne završti i dok ne naprave sporazume u različitim sferama od trgodine do odbrane i bezbednosti.

Predsednik je rekao da Srbija nastavlja da radi svoj posao, te da u tom smislu razvijamo bilateralne odnose sa Francuskom na najbolji način i sprovodi reforme.

“To je važno, a šta će da bude… Ono što ne možete da promenite, ne sekirajte se zbog toga. Da mi radimo ono što možemo da promenimo”, rekao je Vučić.

Beogradu ranije sastala i sa srpskim kolegom, ministrom odbrane Aleksandrom Vulinom.

U autorskom tekstu u današnjoj Politici, Parli je izrazila zadovoljstvo što posle francuskog predsednika Emanuela Makrona predstavlja francusku vladu tokom posete Srbiji i istakla da Srbija predstavlja deo odbrane Evrope, a da vojske dve zemlje treba više da sarađuju.

Podsetila je da je prilikom Makronove posete u julu bilo dogovoreno da se podigne nivo francusko-srpskog strateškog partnerstva u oblasti odbrane, i rekla da je upravo cilj njenog dolaska kao francuske ministarke vojske da se taj zamah zajedničke dinamike u korist naše dve zemlje nastavi.

“Iako Srbija nije članica NATO, ona aktivno sarađuje sa ovom organizacijom i, uopšte, daje snažan i efikasan doprinos našoj kolektivnoj odbrani. To njeno angažovanje treba da bude uvaženo u pravoj meri”, rekla je francuska ministarka odbrane navodeći da će to biti teme koje su u središtu razgovora koje će danas imati sa predsednikom republike Aleksandrom Vučićem i njenim kolegom Aleksandrom Vulinom.

Ona je pozdravila “značajan i cenjeni” doprinos Srbije spoljnim operacijama Evropske unije i Ujedinjenih nacija, u Centralnoafričkoj Republici, u Demokratskoj Republici Kongo i u Maliju, ali takođe u Somaliji i u Libanu.

Ona je istakla da Francuska i Srbija žele – zajedno – da se okrenu budućnosti, kao i da želi, u skladu sa novom strategijom Francuske za zapadni Balkan, koja je objavljena ove godine, da više resursa posvetimo operativnoj saradnji između naše dve zemlje.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More