Japanci i Rusi prave robota koji će raditi na Mesecu

Foto/Pixabay
111

Ruska kompanija Android Tehnolodži i japanski startap GITAI planiraju da naprave robota koji će funkcionisati na površini Meseca, rekao je izvršni direktor ruske kompanije Jevgeni Dudorov za TAS S.

“Kolege iz Japana razmišljaju otprilike u istom pravcu kao i mi, posmatrajući korak po korak dizajn robotskih sistema za istraživanje bliskog i dalekog svemira. I jedni i drugi identifikujemo Mesec, odnosno robotske sisteme koji bi mogli da funkcionišu i obavljaju zadatke na Mesecu kao naš osnovni cilj”, rekao je on.

Prema Dudorovu, GITAI se specijalizovao za antropomorfne robote i koristi kontrolere slične onima koje je razvila Android Tehnolodži. Uređaj omogućava upravljanje robotima u režimu za avatar, tokom kojeg bi oponašao radnje ljudskog kontrolera da bi izveo određene manipulacije.

Preliminarni dogovor o saradnji postignut je kada su japanski predstavnici kompanije posetili Rusiju ove nedelje.

“Potpisaćemo sporazum o saradnji. Kasnije ćemo napraviti zajedničku strukturu planova za 2020, 2021. i druge godine “, rekao je Dudorov i dodao da će dogovor uskoro biti potpisan.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More