Izložba “Projekat Jugoslavija” biće otvorena sutra u Muzeju 25.maj

Postavka se sastoji iz video radova - 100 intervjua

Foto: Youtube Printscreen
303

Izložba “Projekat Jugoslavija”, autorki Ane Adamović i Milice Pekić, biće otvoren sutra u 18 časova u Muzeju Jugoslavije (u zgradi Muzeja 25. maj).

Postavka se sastoji iz video radova – 100 intervjua, koji su rađeni sa sagovornicima različitih uzrasta i profila, iz zemalja nastalih nakon raspada nekadašnje države.

Izložba predstavlja završnicu istoimenog projekta, koji je rezultat višegodišnje saradnje Muzeja Jugoslavije i “Kioska- platforme za savremenu umetnost”.

Sam proces intervjuisanja realizovan je atipičnim postupkom, jer su autorke umesto konkretnog pitanja svakom učesniku i učesnici ponudile karton koji opisuje neki od predmeta iz zbirki Muzeja Jugoslavije, na kome se nalaze osnovne informacije o tom predmetu: opis, datum ili period iz kojeg potiče i poreklo.

“Na taj način pokušale smo da kolekciju materijalnih tragova prošlosti posrednim putem prevedemo u formu živih komentara, aktuelnih razmišljanja, ideja i potencijala za budućnost”, objašnjavaju Ana Adamović i Milica Pekić iz platforme “Kiosk”.

Da li je prošlost Jugoslavije već muzealizovana, istorizovana i pohranjena u arhivama, može li nam ta prošlost razjasniti barem nešto o sadašnjosti, pomoći da razumemo krizu u kojoj se danas svet nalazi, možemo li, na primeru multinacionalne, multikonfensionalne zemlje, koja se pre 25 godina raspala, početi da razmišljamo o alternativama za sadašnji trenutak? – samo su neka od pitanja na koje “Projekat Jugoslavija” pokušava da ponudi odgovore.

“Odmakom od predmetnosti samih objekata, pokušale smo da razmišljanje o nasleđu jugoslovenske države udaljimo od nostalgične vizije prošlosti, pomerajući akcenat na razmišljanje o regionu, Evropi i svetu danas, koji su, čini se više nego ikada, zaglavljeni u permanentnoj krizi, sukobu, netoleranciji i nejednakosti”, ističu autorke.

Tokom trajanja izložbe posetioci će moći da se uključe u projekat, a svako od njih će uz ulaznicu dobiti karton sa opisom predmeta iz neke od zbirki muzeja, na koji će moći da ostavi komentar u video kutku, u okviru postavke.

Izjave publike postaće, ravnopravno sa postojećim intervjuima, deo kolekcije Muzeja Jugoslavije.

“Projekat Jugoslavija” realizovan je uz podršku Balkanskog fonda za demokratiju i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Izložba, čiju je arhitekturu osmislila Milica Lopičić, biće otvorena do 15. aprila sledeće godine.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More