Novu godinu će na Zlatiboru dočekati 50.000 ljudi, evo koliko košta smeštaj

Wikimedia Commons
94

Turistička privreda Zlatibora od naredne godine očekuje da bude još berićetnija od ove na izmaku, koja je po svim parametrima rekordna, a odličan start 2020. najavljuju novogodišnji praznici.

Prema očekivanjima Turističke organizacije „Zlatibor“ Novu godinu će na ovoj planini dočekati oko 50.000 gostiju, na šta upućuju podaci o do sada rezervisanom smeštaju i tradicija da najluđu noć na Kraljevom trgu i po ovdašnjim kafanama provede veliki broj ljudi iz regiona.

“Do sada je rezervisano oko 95 odsto hotelskih kapaciteta i nema sumnje da će svih 30.000 kreveta u hotelima i privatnom smeštaju biti rasprodato. U periodu od 25. decembra do kraja zimske sezone očekujemo svakodnevno između 25.000 i 30.000 turista”, kaže za “Blic” Vladimir Živanović, direktor Turističke organizacije Zlatibor.

Ono malo još uvek nebukiranog smeštaja po zlatiborskim hotelima, koji se nude kao višednevni praznični aranžmani i u koje je uključen doček Nove godine sa svečanom večerom, nude se od najjeftinijih 28.000 dinara, koji podrazumevaju petodnevnu pansionsku uslugu po jednoj osobi, do 1.150 evra koliko u jednom hotelu koštaju četiri dana za dve osobe. Trodnevni paketi na bazi polupansiona se kreću od 240 do 300 evra po jednom gostu.

Zavisno od komfora i udaljenosti od turističkog centra planine, apartmani u privatnom smeštaju se izdaju po ceni od 40 do 100 evra. Većina zlatiborskih restoratera još uvek nije izašla sa novogodišnjim cenovnika, ali se očekuju da oni budu na nivou prošlogodišnjih. Tako će samo rezervacija mesta u noćnim klubovima koštati 20-50 evra, a večera u nekom od resorana do 80 evra.

Zlatibor svojim gostima, počev od 29. decembra, nudi četiri koncerta na Kraljevom trgu. Seriju će otvoriti Dejan Petrović sa svojim „Big bendom“, pretposlednjeg dana 2019. nastupiti Maja Berović, u novogodišnjoj noći pevaće Miroslav Ilić, a u reprizi dočeka grupa Van Gog.

“U odnosu na 2018. koja je sa 300.000 turista i 1,2 miliona ostvarenih noćenja bila rekordna u istoriji zlatiborskog turizma, 2019. je bolja za šest odsto, s tim što je broj stranih gostiju veći za 35 odsto. Od ukupnog broja noćenja oni ostvare nešto manje od trećine”, napominje Vladimir Živanović.

Najveći adut Zlatibora za još veći rast je panoramska gondola. Gradnja najduže žičare ovog tipa na svetu, koja će trasom dugom devet kilometara povezati centar turističkog naselja sa kompleksom Tornik, privodi se kraju, ali ona neće biti u službi turista predstojeće zimske sezone. Do kraja decembra, kaže Živanović, gondola će biti montirana posle čega sledi njeno testiranje do marta kada bi trebalo da počne sa radom.

Pored svih već raspoloživih sadržaja Zlatibor će od ove zime ponuditi još jednu, plavu skijašku stazu na Torniku dugu 2,5 kilometara.

Biće ponos Srbije: Radovi najduže gondole na svetu od Zlatibora do vrha Tornika u završnoj fazi

Izvor Blic
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More