Postavlja se Teslina bista u Bratislavi (FOTO)

Srpski genije ima trideset i šest postamenata širom sveta

Foto: PrintScreen/YouTube
435

“Nikola Tesla je svetski naučnik koji je stvorio budućnost čovečanstva. Slovačka država je prepoznala planeratna dostignuća Nikole Tesle i prihvatila naš predlog da u glavnom gradu postavimo spomen bistu ovom znamenitom Srbinu”, rekao nam je pre mesec dana Stane Ribič, predsednik Udruženja Srba iz Slovačke.

Danas već stiže lepa vest iz Bratislave, da Radio-televizija Slovačke i Udruženje Srba u Slovačkoj pripremaju veliku svečanost 22. januara 2020. godine. Tog dana će u auli državne medijske kuće Slovačke biti otkrivena bista Nikole Tesle.

Foto: Privatna arhiva/Marko Lopušina

“Ovoj svečanosti, koja odslikava decenijama dobre odnose slovačkog i srpskog naroda, prisustvovaće državnici i zvaničnici Slovačke i Srbije. Time ćemo ojačati naše prijateljstvo i našu saradnju”, najavio nam je Stane Ribič.

Bistu je izvajao vajar Đorđe Lazić Ćapša iz Sremskih Karlovaca.

“Ovo je jedan od trideset spomenika Nikoli Teslu u inostranstvu. Po tome je srpski genije najpoštovaniji Srbin u dijaspori i svetu. Među njima najviše je spomen bisti, koje su postavljene na osamnaest američkih univerziteta i instituta, kao i na univerzitetima u Hrvatskoj, Češkoj, Austriji i Rusiji”,– priča nam Aleksandar Vlajković, koji je doprineo postavljanju biste Nikole Tesle u Njujorku.

Foto: Privatna arhiva/Marko Lopušina/Spomenik Tesli u Pao Altu, Kalifornija

Biste su postavljene na Harvard, Jejl, Kolumbija, Prinston, Mičigen, Viskonsin, Merilend, Ilinois, Purdju, Kornel, Djuk, Karnegi Melon, Univerzitet Džon Hopkins, Univerzitet Pen, Univerzitet Pensilvanije, Univerzitet Mičigena, Institut tehnologija Masačusetsa, Institut tehnologija Kalifornije i Institut tehnologija Džordžije.

Najveći spomenici Tesli nalaze se u SAD i Kanadi. Bronzani spomenik Nikoli Tesli, rad vajara Frana Kršinića, postavljen je 1976. godine na Nijagarinim vodopadima u državi Njujork, sa američke strane. Isti spomenik se nalazi ispred Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu.

Na Nijagarinim vodopadima, sa kanadske strane, u parku 9. jula 2006. godine postavljen još jedan spomenik Nikoli Tesli. Spomenik je koštao oko 200.000 dolara, finansirali su ga Srbi. Napravljen je u prirodnoj veličini, u trenutku šetnje kao na slici iz Budimpešte kada je ponet Geteovim stihovima počeo štapom po pesku da crta skicu svog izuma – indukcionog motora koji je inače i postolje spomenika. Visok je tri metra, mada je početna zamisao bila da bude i veći, ali država ne dozvoljava da iko bude viši od kralja Džordža, koji se takođe nalazi u tom parku. To su jedina dva spomenika u tom parku. Gleda na Nijagarine vodopade i napravljen je prema rešenju kanadskog vajara Lesa Drajslera.

Treći najveći spomenik postavljen je 2014. godine u univerzitetskom parku u Pragu. Spomenik težak 5,4 tone, dimenzija 6x3x3 metra, nalazi se u opštini Prag 6, a delo je dvojice vajara i arhitekata, Stefana Milkova i Jiržija Trojana. Vajar Stefan Milkov rekao je da je želeo da predstavi jezgro, simbol Teslinih izuma, pa je odlučio da napravi “električno pražnjenje”, kao simbol naše planete i Univerzuma.

Spomenik su finansirali opština Prag 6 i “Česka sporžitelna”, kao glavni partner projekta, kao i hrvatsko-češko društvo u Zagrebu.

Veliki spomenik je podignut 2015. godine u Pao Altu, naučnom gradu u kaliformiji, u kome je sedište fabrike automobila “Tesla”.

U Japanu, u gradu Jokohami, dana 27. juna 2008. godine otkrivena je bista Nikole Tesle u Istorijskom muzeju električne energije u zgradi Elektrodistribucije u Jokohami. Postavljanje biste je pokrenuo Hirašita Osamu, predsednik udruženja poštovalaca dostignuća Nikole Tesle. Ovo je, za sada, jedina Teslina bista u Japanu[6].

U Mađarskoj od 2002. godine postoji bista Nikole Tesle u holu zgrade Mađarskog radija, poklon Radio Beograda. Predaja poklona je obavljena u prisustvu našeg ambasadora u Budimpešti

U Australiji postoje biste Nikole Tesle. U Srpskom centru Zapadne Australije postavljena je bista 2006. godine, rad vajara Jovana Radanovića. Spomen bista postoji i u Školi za elektrotehniku, elektroniku i računarsko inženjerstvo Univerziteta Zapadne Australije.

Bista Nikole Tesla koja će biti postavljena u Bratisavi uradila je livnica “Stanišić” iz Beograda. Na prednjoj strani postamenta pisaće: “Nikola Tesla 1856-1943.”

Na levoj strani postamenta biće sledeći tekst:

Nikola Tesla, čovek koji je stvorio budućnost čovečanstva. Svetski naučnik, srpskog porekla, pronalazač čija je velika zamisao obrtnog magnetnog polja, jedan od najvećih izuma ljudske mašte u istoriji. Genije, koji nam je podario svetlost, električnu i kosmičku energiju. Vizionar planete Zemlje.

Slovačka prihvata Nikolu Teslu kao predstavnika naroda koji je branio Slovake od mađarizacije, koji je podržavao nezavisnost Slovečke i ideju o jedinstvu slovenskih naroda. Istorija slovačko-srpskih odnosa je stara najmanje pet vekova.

“Bratislava je decenijama bila centar obrazovanja Srba, a danas je stecište novih srpskih doseljenika. U Slovačkoj danas živi više od 10.000 Srba, uglavnom novih radnika na privremenom radu i oko 3.300 nas “starosedelaca”. Naše udruženje ih okuplja da bismo razvijali nacionalnu kulturu i saradnju sa domaćinima Slovacima”, naglašava predsednik udruženja Stane Ribič, koji je za naš narod izborio status nacionalne manjine i sada zajedno sa Slovacima gradi Srpski muzej.

Udruženje Srba iz Slovačke namerava i da u Slovačkoj podigne spomenik Jovanu Jovanoviću Zmaju i drugim srpskim velikanima. Stane Ribič je inicijator i da se u Novom Sadu podgine novi spomenik Nikoli Tesli. Kako saznajemo pripremaju se i spomen biste Nikole Tesle u Izmiru i u Gracu.

Marko Lopušina

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.nasiusvetu.com 

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More