Srbija zbog izvoza ostaje bez junetine, na proleće papreno poskupljenje

Foto/Pixabay
433

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović najavio je da će sledeće godine izvozna kvota govedine u Tursku rasti za minimalno 40 odsto u odnosu na sadašnju što domaći mesari tumače kao novo povećanje cena, piše „Blic“.

Cena kilograma junetine u Srbiji je 850 dinara, a najava dizanja kvote za izvoz goveđeg mesa u Tursku sa 5.000 na 10.000 tona nastaviće da povećava cenu ovog mesa u Srbiji. Cena je samo u poslednja tri meseca skočila za minimalno 20 odsto.

Žarko Galetin, agrarni analitičar, smatra da je ovakvu cenu moguće zadržati iako se dodatno poveća izvoz, ali samo zato što je ovo krajnja granica kupovne moći građana i to trgovci znaju.

„Nemamo kapacitet da ispunimo zahteve od 10.000 tona, ali opet dobro je da dobijemo i veću kvotu da razdrmamo domaće govedarstvo, no mora i država pomoći. Naše stočarstvo je devastirano, mi danas i svinjetinu uvozimo“, rekao je Galetin.

Sada na čitavoj teritoriji Srbije imamo ukupno nekih 12.000, 13.000 goveda u tovu.

Prstom se upire u Tursku koja je odobrila 5.000 tona uvoza goveđeg mesa u slobodnoj trgovini, a Srbija je tu kvotu ispunila za samo četiri meseca. Povećala se i cena mesa u izvozu za Tursku sa 1,8 za 2,4 evra po kilogramu.
„Izvoz je poremetio domaće tržište, jer mi tog mesa za izvoz nemamo. U jednom momentu jedva se dolazilo do junetine. Ako se kvote povećaju, na proleće će kupci kilogram junećeg buta plaćati 1.000 dinara. Pitanje je ko će to uopšte moći da kupi jer i ova cena trenutno je preskupa. Seljaci će nešto više zaraditi, ali ne dovoljno da ulažu u dalje širenje i obnovu domaćeg govedarstva“, kaže Predrag Avramović, izvršni direktor Industrije mesa „Štrand“ iz Novog Sada.

„Pre trideset godina seljak je za bika dobijao tri teleta, devedesetih dva, a danas jedva jednog i po, pa se jednostavno ne isplati toviti“, objašnjava Avramović.

Milan Prostran, agroekonomski analitičar, kaže da je od devedesetih do danas svake godine uzgoj goveda padao za dva odsto. Sa 2.000.000 grla goveda spali smo na 950.000. Sa 25.000 tona izvoza ovog mesa u Evropsku uniju spali smo na jedva 1.000 tona. Kako kaže, iznenađen je podatkom da smo za četiri meseca uspeli da izvezemo 5.000 tona.

„Treba barem da se vatimo na nivo od 2.000.000 goveda da bismo pričali o izvozu. Govedarstvo se najteže oporavlja, proizvodnja je duga. Devet meseci dok ne stigne tele, pa još 12 meseci tova, dok se junetina tovi dve do tri godine. A mi imamo samo 450.000 krava muzara, što je nedovoljno da se brzo oporavimo i zato je cena odmah otišla gore“, naglašava Prostran.

Srbija ima kvotu izvoza u EU 8.700 tona, ali godišnje izveze oko 1.000, gotovo sve u Italiju, i to najviše „milanez“, deo trupa od junica.

Nenad Budimović iz Udruženja za stočarstvo Privredne komore Srbije kaže da ipak to nije potpuno bescarinska kvota izvoza u EU, jer se meso carini 12 odsto te postoji dodatno opterećenje od 120 evra na 100 kilograma mesa. Zbog toga je izvoz u Tursku bez ikakvih opterećenja odmah planuo.

Izvor Blic Infobrif.rs
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More